Orbán: Itt nem csak válságkezelésről van szó

NT

2012. május 30., szerda 11:49, frissítve: szerda 16:06

A miniszterelnök közlése szerint a célok tekintetében nem változik a kormányzás a következő két évben: értékteremtő munkára és méltányos tehermegosztásra van szükség. Ugyanakkor már nem az lesz a feladat, hogy az átalakításokat, átszervezéseket megtervezzék és végrehajtsák, hanem az, hogy befejezzék, lezárják ezeket – mondta Orbán Viktor a Délmagyarország című napilapnak.

Az újság szerdai számában megjelent interjúban – Lázár János pénteki „kikérése” után – Orbán Viktor úgy fogalmazott: ehhez a munkához van szükség a hódmezővásárhelyi polgármesterre a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként. A következő két évben már nem az lesz a feladat, hogy az átalakításokat, átszervezéseket megtervezzük és végrehajtsuk – ebben nagy segítségemre volt a posztot eddig betöltő Varga Mihály –, hanem hogy befejezzük, lezárjuk ezeket – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: most erre a posztra egy igazi erős végrehajtóember kell, aki határidőket, döntéseket oszt ki és tartat be.

Jelentős változások, megfelelő emberek a megfelelő helyekre – így értékelték a személycseréket az MNO-nak a politológusok. Olvassa el cikkünket itt az új pozícióba került honatyák eddigi  pályafutásáról.

„Kötésig áll a valóságban”

Mint mondta, nem könnyű olyan embert találni, aki „kötésig áll a valóságban”, mindennap szembesül az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra, a közigazgatás, vagy éppen a helyi vállalkozók nehézségeivel, másrészt jártas országos ügyekben is, azaz csatázott már országos szinten is. A frakcióvezető úr ezeket a csatákat megvívta, jól vívta meg, lehet tehát remélni, hogy azokat is jól vívja majd meg, amelyeket mellettem kell – jelentette ki.

A Magyar Nemzet információi szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kaphatja meg az uniós pénzek felülvizsgálatának hatáskörét, azaz az uniós „kasszakulcsot”.

A kormányfő a következő két évre tekintve úgy fogalmazott: Magyarország legfontosabb célja, hogy minél hamarabb 5 millió dolgozó és adófizető embere legyen. „Ha 10 millióból nem dolgozik legalább 5 millió, akkor csak külföldi hitelekkel tudunk talpon maradni, ami pedig azt jelenti, hogy a saját munkánkból nem mi fogunk gyarapodni, hanem azok, akik a hitelt adták és a kamatokat szedik” – fogalmazott.

Az irány nem változik

Közölte, ma körülbelül 3 millió 750 ezer ember dolgozik és adózik, míg amikor a kormányzást átvette, 2 millió 600 ezren fizettek adót. A folyamat Orbán Viktor szerint jól halad, de még több értékteremtő munka kell. Az irány nem változik, és nem változnak a törekvések a méltányos tehermegosztás szempontjából sem: a bankokat és a nagy nemzetközi cégeket továbbra is bevonják a közteherviselésbe – rögzítette, hozzátéve, hogy mostanra a Magyarországon működő bankok nyereségének nagy része már a költségvetésbe vándorol.    

A nyugati világ megváltozott

Kitért arra is: az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás, az igazságszolgáltatás, a rendőrség átszervezését nagyrészt elvégezték, a következő két év ezeknek az új rendszereknek a bejáratásáról szól. „Szerintem az európai, a nyugati világ többé nem lesz olyan, mint amilyen a válság előtt volt. Ezért nem egyszerűen válságot akarok kezelni, hanem fölkészíteni a hazámat a válság utáni világra. Azt szeretném, ha versenyelőnnyel indulhatnánk a válság utáni megváltozott világban” – mondta a miniszterelnök.    

Orbán Viktor beszélt arról, hogy jelenleg egy átlagos magyar ember nettó keresete havonta 500 euró, egy nyugdíjas pedig 250 euróból él. A magyarok az elmúlt években sokat szenvedtek, sok áldozatot hoztak azért, hogy kikerüljenek a nehéz helyzetből, s a munkát nem fogják föladni, az IMF-tárgyalások árnyékában sem – hangsúlyozta.

Emeljenek vagy ne?

Orbán Viktor  kedden az InfoRádióban azt mondta, nem tud olyan EU-s országról, ahol a minimálbér alacsonyabb lenne, mint Magyarországon. Álláspontja szerint egyensúlyt kell találni, azaz támogatni kell a vállalkozásokat, mert munkahelyekre szükség van, de támogatni kell a minimálbér-emelést is, „hiszen az embereknek nemcsak dolgozniuk kell, hanem meg is kell tudniuk élni a munkájukból”.


Emlékeztetett arra, hogy most indul az új nemzeti konzultáció olyan kérdésekről, mint a minimálbér-emelés, a vállalkozások fejlesztése, a leszakadt területeken szabad vállalkozási zónák létrehozása és a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése.

Szakítottak a  „húzd meg, ereszd meg politikával”

Kijelentette, hogy a mostani kormány szakított a korábbi „húzd meg, ereszd meg” politikával, elutasítják a megszorításokat, helyettük a bankok és a multik közteherviselésbe való bevonásával a méltányos tehermegosztás politikáját hirdették meg. Hangsúlyozta, hogy a választásokhoz közelítve sem akar visszatérni a megszorítás–osztogatás rossz logikájú gazdaságpolitikájához, hanem továbbra is azt akarja elérni, hogy mindenkinek legyen munkája, aki dolgozni akar.

Ma nem a törvények, jogi garanciák hiánya veszélyezteti a szabadságot, hanem a szociális biztonság hiánya – mutatott rá Orbán Viktor. „Aki ma az embereknek munkalehetőséget ad, egyúttal szabadságot is ad nekik. Erre haladunk” – tette hozzá.

Ezt a munkát sosem lehet befejezni

A korrupció felszámolása kapcsán úgy fogalmazott, ez olyan munka, amit sosem lehet befejezni. Leszögezte, hogy a visszaélésekkel, jogosulatlan előnyszerzésekkel szemben folyamatosan föl kell lépni, a láthatatlan kezek és a láthatatlan ügyletek korszakának véget kell vetni. „Aki közpénzből akar gazdálkodni, annak feddhetetlennek kell lennie. És ha ezt jól csinálja, ha sikere, jövedelme, vagyona lesz, akkor azt nem elfedni, hanem vállalni kell” – mondta a Délmagyarországnak adott interjúban a miniszterelnök.

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.