Orbán migránscigányozott, Gulyás Gergely szerint Gyurcsány a hibás

2018. március 2., péntek 14:05, frissítve: péntek 18:19

Gyurcsány Ferenc korábbi, Fészekrakó programjára gondolt a magyar miniszterelnök – válaszolta pénteki sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, hogy miért beszélt miskolci látogatása során Orbán Viktor „városon kívülről tömegesen bevándorolt” magyarországi népcsoportról, amelyeket a kormány által démonizált veszélyes migránsokhoz hasonlított. Megjegyzendő, Orbán Viktor egy szóval nem említette a Fészekrakó programot.

A kormányfő azt üzente a miskolciaknak, hogy amennyiben nem a Fidesz marad kormányon, akkor Budapest mellett városukat fogja leginkább sújtani a bevándorlás, és „Miskolcnak már van tapasztalata” az oda vándoroltakról.

A frakcióvezető a sajtó többszöri kérdésére is igyekezett kikerülni a válaszadást, hogy pontosan milyen népcsoportra – félreérthetetlenül a cigányságra-e – utalt Orbán Viktor. Gulyás hangsúlyozta, hogy a kormány semelyik kisebbséggel szemben nem tervez változtatni politikáján, azaz a miniszterelnök szavai nem egy rasszizmusba hajló új irány előszelét jelentik. Később elismerte, hogy a cigány–magyar együttélés problémájáról van szó, amelyet a kormány megoldandó feladatként kezel.

Gulyás azt is kifejtette, hogy amennyiben migránsok tömegeinek integrációjára kellene költenie a magyar kormánynak, akkor más kisebbségekre, azaz a cigányságra nem jutna annyi forrás. Szerinte a romák felzárkóztatásáért senki nem tett többet, mint a jelenlegi kormány – az eredmények kapcsán gondosan kerülte a Híd a munka világába programot, mely nemcsak zajos bukással járt, de nyomozás is indult a gyanús körülmények között felhasznált támogatás miatt. A közel 1,3 milliárd forintos visszafizetési kötelezettség miatt csődközeli helyzetbe jutott az Országos Roma Önkormányzat is. A program koordinációjáért Farkas Flórián, a Fidesz-szövetséges Lungo Drom elnöke felelt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.