Orbán: Minden kisebbség biztonságban élhet

tt

2012. május 8., kedd 20:24

Az országgyűlési törvény elfogadása után már nincs szükség állandó etikai bizottság létrehozására a parlamentben a fideszes Berényi László szerint. A kormánypárti képviselő alapvetően átírná azt az MSZP-s határozati javaslatot, amelyet – ebben a ciklusban az első szocialista indítványként – kedd este kezd tárgyalni a Ház, mondván, hogy a mentelmi jog szűkítése után a közösség elleni izgatást elkövető képviselőkkel szemben büntetőeljárás folytatható.

Az Országgyűlés egy hónappal ezelőtt vette tárgysorozatba azt az MSZP-s határozati javaslatot, amely állandó etikai bizottságot hozna létre a képviselők által tanúsított rasszista, antiszemita, idegenellenes és iszlamofób magatartások megállapítására és szankcionálására. Az indítványt nagy többséggel fogadta el a parlament, nemmel csak hét fideszes politikus és a Jobbik-frakció voksolt.

A szocialisták az után kértek szavazást javaslatuk tárgysorozatba vételéről, hogy a jobbikos Baráth Zsolt napirend utáni felszólalásában felelevenítette a tiszaeszlári vérvádat, a magyarországi antiszemitizmus leggyakoribb rágalmát. Az MSZP ezután sajtótájékoztatón követelte, hogy a demokratikus pártok zárják politikai karanténba a szélsőjobboldalt, és sürgette a rasszista, antiszemita, idegenellenes képviselői megnyilatkozásokat szankcionáló parlamenti testület létrehozását.

A vitában Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a kormány minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást visszautasít. A kabinet „garantálja, hogy ebben az országban minden kisebbség biztonságban élhet. Meg fogjuk őket védeni, ideértve a Magyarországon élő zsidó kisebbséget is” – jelentette ki a kormányfő, miután a szocialista Steiner Pál arra kérte, segítsen határozati javaslatuk elfogadásában.

A szocialisták egyébként már tavaly nyáron benyújtották a parlamentnek a rasszista képviselői megnyilatkozásokat szankcionálni szándékozó indítványukat, amelyet azonban akkor az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége nem vett tárgysorozatba.

Közérdekű munkával is kiválthatnák a pénzbüntetést a fiatalkorúak

A testület a büntető törvénykönyvön (Btk.) változtatna. A gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó törvénymódosításhoz kedden benyújtott javaslatban ezt úgy indokolták, hogy a fiatalkorúakra kiszabott közérdekű munka nevelő hatású.

Jelenleg a Btk. úgy szól, hogy fiatalkorúra akkor lehet kiszabni pénzbüntetést, ha önálló keresete vagy megfelelő vagyona van. A behajthatatlan pénzbüntetést szabadságvesztésre kell átváltani.

Az alkotmányügyi bizottság viszont azt is lehetővé tenné, hogy a behajthatatlan pénzbüntetést közérdekű munkára váltsák át a 16 éven felüli fiatalkorúaknál. A közérdekű munkát úgy kellene megállapítani, hogy egynapi pénzbüntetésnek egynapi közérdekű munka feleljen meg.

Ha a fiatalkorú a munkakötelezettségnek önként nem tesz eleget, a közérdekű munkát vagy annak hátralévő részét szabadságvesztésre kellene változtatni, méghozzá úgy, hogy hat óra közérdekű munka egynapi szabadságvesztéssel legyen egyenlő.

A fideszes Berényi László – az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese – a határozati javaslathoz kedden benyújtott, az Országgyűlés honlapján olvasható módosító javaslatában viszont törölné az előterjesztésből az állandó etikai bizottság létrehozását szorgalmazó rendelkezést. Indoklása szerint mivel a parlament időközben az országgyűlési törvény elfogadásával úgy döntött: a mentelmi jog a korábbi szabályozástól eltérően nem terjed ki a közösség elleni izgatásra, a nemzeti jelkép megsértésére, valamint a nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadására, a parlamenti képviselők e bűncselekmények miatt akár szabadságvesztéssel is sújthatók, ami a mandátumuk elvesztésével is jár.

Az idegengyűlölet egyes szélsőséges megnyilvánulásokban tapasztalható mértéke már nem etikai kérdés, hanem bűncselekmény, így akként is kezelendő – olvasható a kormánypárti képviselő indoklásában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.