Orbán: Parlamenti előválasztásként működött a vásárhelyi időközi

MN

2018. március 2., péntek 09:05, frissítve: péntek 10:47

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás „parlamenti előválasztásként működött”. A kormányfő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: úgy látja, a vásárhelyi választás egy „laboratórium volt”, és szerinte ez meg fog ismétlődni az ország számos választókerületében, az is lehet talán, hogy mindben. Arra számít ugyanis, hogy április 8-án is csak egyetlen ellenzéki jelölt lesz számos vagy talán az összes választókerületben.

A miniszterelnök közölte, hogy talán már létre is jött az a paktum, amely alapján a bevándorlást ellenző „nemzeti, polgári” képviselőjelölttel szemben egyetlen ellenzéki, „bevándorláspárti” jelölt lesz a választókerületekben. Hozzátette: „látom Soros György pénzét a háttérben, (…) látom a mesterkedéseket”.

Ismeretes, a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson az ellenzéki pártok által támogatott, független Márki-Zay Péter a szavazatok majdnem 57,5 százalékát szerezte meg, a fideszes Hegedűs Zoltán 41,63 százalékot kapott.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány tizenkét pontos javaslatot tesz az ENSZ asztalára a migrációval kapcsolatban, Orbán közölte: egy választási kampányban a legrosszabb ami történhet az emberrel, ha hagyja, hogy a küzdelem heve és a küzdelem nagy tétje „rosszkedvű, vicsorgó, teknősbéka- vagy sündisznószerű tartást erőltessen az emberre”, ezt el kell kerülni. A legfontosabb, hogy vegyük észre: a választás ünnep, és jó dolgokról, vagy legalább azokról is, kell beszélni a kampányban – tette hozzá.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Majd arról szólt, hogy „nemcsak azért nem akarunk bevándorlóországgá válni, mert akkor itt is terror lesz, bűnözés, az asszonyok és lányok nem lesznek biztonságban”, és a kulturális identitásunk is veszélybe kerül, hanem azért sem, mert a végén „velünk fogják megfizettetni a bevándorlás összes következményét”, költségét. „Ha egyszer bejöttek, nem tudjuk őket kitenni. Van aki persze, aki ezt ígéri, de én még egyetlen sikeres példát sem láttam erre. Én azt látom, hogy ha a fogkrém kijön a tubusból, nincs ember, aki visszategye” – fogalmazott.

Orbán kiemelte, hogy az ENSZ-ben többségben vannak az egyébként migránsokat kibocsátó országok, de például az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán sem akar olyan világot, ahol a migrációt emberi jognak ismerik el és lebontják a kerítéseket.

Mint mondta, Ausztria adja majd az EU soros elnökségét, és az új osztrák kormányt azért választották meg az emberek, hogy ne akarjanak bevándorlóországgá válni – szerinte ezért akarják most, még előtte átnyomni az európai intézményeken a kötelező kvótákat is magába foglaló szabályozást.

„Emberek, egyszer lehet elrontani” – üzente Orbán, hozzátéve: jogunk van elrontani, demokráciában élünk, szabad választás lesz, de „ha elhibázzuk, bevándorlóország leszünk”. A miniszterelnök azt is közölte: az áprilisi választást úgy tekinti, hogy megerősíti-e az eddigi külpolitikai irányvonalat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.