Orbán: Sokkhatás alatt vagyok

MN

2017. június 2., péntek 08:38, frissítve: péntek 16:07

„Sokkhatás alatt vagyok” – így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban Donald Trump amerikai elnök bejelentését arról, hogy országa kilép a párizsi klímaegyezményből.

A kormányfő elmondta: Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság, veszélyes dolog, és mivel globális természetű, a vele szembeni fellépés is globális szintű cselekvést igényel.

„Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött” – tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte Donald Trump elhatározásának következményein még „gondolkodni kell”.

Arra a felvetésre, hogy sem Angela Merkel német kancellár, sem Martin Schulz német szociáldemokrata kancellárjelölt, sem brüsszeli politikusok nem tartják megbízható szövetségesnek az Egyesült Államokat, a miniszterelnök úgy reagált:

„több szerénységet javasolok a németeknek az ilyen mondatokat illetően, az európai történelem miatt ugyanis az általánosító kijelentések veszélyesek”.

Soros György csütörtöki véleménycikkét hadüzenetként értékelte Orbán a rádió 180 perc című műsorában. Szerinte a magyar származású amerikai üzletember ha törik, ha szakad, érvényt akar szerezni az elgondolásainak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint mondta, egy olyan jelentős eleme van a magyar közéletnek, amely nem átlátható, ez pedig „a Soros-féle maffiaszerű hálózat” és annak „ügynökszervezetei”.

A kormányfő ezért is ragaszkodik ahhoz, hogy a parlament döntsön ezeknek a szervezeteknek az átláthatóvá tételéről, a magyaroknak ugyanis joguk van tudni, kik mit és miért képviselnek.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy Soros György magyarországi támogatói végre akarják hajtani a „pénzügyi spekuláns” programját, a migránsok beengedését. A miniszterelnök idesorolta a teljes baloldalt, külön megemlítve Botka László szegedi polgármestert, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, aki „bejelentette, hogy le fogja bontani a határkerítést”.

A kormányfő továbbra is az MTI téves közlésére hivatkozva állította, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje győzelme esetén lebontja a kerítést. Az ellenzéki párt korábban hazugsággal vádolta a magyar állami hírügynökséget, mivel közlése szerinte Botka László a Reutersnek adott interjújában nem azt mondta, hogy győzelme esetén lebontja a déli határszakaszon a kerítést, hanem azt, hogy az EU közös határvédelmi mechanizmusának elfogadása és kiépítését követően, valamint a közel-keleti helyzet megnyugvása esetén a kerítésre már nem lesz szükség.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország ma akadályt jelent Soros György tervének végrehajtásához, aki azért nem tud egymillió migránst hozni Európába, mert a határokat megvédő magyar kormány „nem engedi”.

A jogállamiságot a kohéziós pénzekkel összekötő német tervre a kormányfő úgy reagált: nem hiszi, hogy ezt komolyan gondolták, mert a legfontosabb európai érték a megkötött szerződések betartása, márpedig a migránsválság azért következett be, mert a németek nem tartották be. Így „ha össze akarjuk kötni a pénzügyi támogatásokat az európai értékekkel, annak ma a legnagyobb vesztese Németország lenne” – jelentette ki.

A magyar családpolitikai intézkedésekről a miniszterelnök azt mondta: azt, hogy hány gyerek lesz, milyen családban élünk „– bár nekünk is van ehhez némi közünk –, végül is az asszonyok döntik el”, az lesz, amit ők akarnak, a döntés az övék, de szerinte a nők egyetértenek azzal, hogy ha van gyermek, van jövő.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.