Orbán tanácsadója szerint nyár elejéig megérkezhet az új amerikai nagykövet

MTI

2018. január 20., szombat 19:17, frissítve: szombat 20:44

Remélhetőleg tavasz végére, nyár elejére megérkezik Budapestre az új amerikai nagykövet – mondta Megyesy Jenő, a miniszterelnök amerikai ügyekért felelős főtanácsadója a Híradó.hu-nak a Donald Trump amerikai elnök beiktatásának első évfordulója kapcsán adott interjúban.

Megjegyezte: nehéz prognosztizálni, hogy a szenátus mikor hagyja jóvá a jelöltet, akit előtte a testület is meghallgat.

Sajtóhírek szerint David Cornsteint jelölnék Budapestre amerikai nagykövetnek.

Megyesy Jenő szerint most is politikai kinevezett érkezik Magyarországra, ahogy az volt utóbbi húsz évben mindig. Nem feltétlenül baj, hogy nem karrierdiplomata jön, mert egy politikai kinevezett függetlenebb tud maradni a rendszertől, és közelebb áll az elnökhöz – mondta. „Arra számítok, hogy az új nagykövet megérkezésével a helyzet pozitív irányba mozdul majd, és a felmerülő viták nem lesznek előtérben” – mondta a főtanácsadó.

Megyesy Jenő nem tudta megmondani, hogy mikor várható a magyar miniszterelnök washingtoni látogatása. Kifejtette: a kétoldalú találkozók alapvetően akkor lényegesek, amikor valamilyen fontos téma vagy konfliktus merül fel, de jelenleg nincs ilyen.

A magyar–amerikai viszonyról úgy nyilatkozott: a katonai, nemzetbiztonsági együttműködés mindig is jó volt, Magyarország a NATO megbecsült tagja, a gazdasági kapcsolatok is megfelelők, hisz Németország után Amerika Magyarország második legfontosabb partnere.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.