Orbán: Újabb rezsicsökkentés jöhet

MNO

2013. december 13., péntek 17:13, frissítve: péntek 19:23

Újabb rezsicsökkentésen dolgoznak a kormánypártok – többek között erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz pártalapítványának díjátadóján.

„Két sikeres rezsicsökkentés után érdemes meglépnünk a harmadikat is, a frakcióvezető dolgozik is rajta” – ezt a Fidesz pártalapítványának díjátadóján jelentette be Orbán Viktor, a programon már dolgozik a Fidesz-frakció. A miniszterelnök részleteket nem mondott, a Hvg.hu információi szerint a villamosenergia-piacon lehet újabb 10 százalékos lakossági tehercsökkentésre számítani.

Idén eddig csaknem százezer forint megtakarítást jelentett a kormányzat rezsicsökkentési programja annak a családnak, amelyet a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője látogatott meg pénteken Budapesten. Németh Szilárd azt mondta, ez is bizonyítja, hogy a rezsicsökkentés minden családhoz eljut, minden magyar családnál több pénz marad.

Középpontban a rezsicsökkentés

A 2013-as év során a kormány több rezsicsökkentő intézkedést hajtott végre: három ütemben – januárban, júliusban és novemberben – mérsékelte a gáz és az áram, a víz és a csatorna, valamint a szemétszállítás díját. A Századvég november végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a kabinet rezsicsökkentő intézkedései javítottak a lakosság többségének anyagi helyzetén az átlag alatti jövedelemkategóriában is.

Németh Szilárd december elején kijelentette, a cél az volt, hogy minden magyar család megkaphassa az olcsóbb energiát. December 12-én kiderült, hogy több száz fogyasztóvédelmi eljárás indult idén közműszolgáltatók ellen a rezsicsökkentés elmulasztása, hibásan kiküldött számlák és a tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt. A cégeket emiatt több száz milliós bírsággal sújtották.

Orbán: Vannak magyar válaszok

Percről percre
Az MNO percről percre tudósítását itt olvashatják.

Orbán beszédében az elmúlt három év eredményeit értékelte, így többek között az is elmondta, hogy mára már az unió is belátja, hogy vannak magyar válaszok a gazdasági válság megoldására, a magyar intézkedéseket pedig már több uniós tagállam is átvette.

„Sikerült kimenteni Magyarországot”

Elvégezve az idei év számvetését a miniszterelnök kifejtette: sikerült kimenteni Magyarországot a pénzügyi csődből, megindult a növekedés, százezer forint fölé emelték a minimálbért, sikeres a munkahelyvédelmi akcióterv, negyven éve nem volt ilyen alacsony az infláció, 20 százalékkal csökkent a rezsi, és jövőre jön a kiterjesztett családi adókedvezmény, valamint a gyed extra. „Igaza van annak, aki azt mondja, hogy erre még a virtigli szociáldemokraták is csak csettinthetnének” – fogalmazott.

Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a válság éveiben a családoknak küzdeniük is kellett, s küzdelmüknek fontos tanulsága, hogy közülük csak azok tudtak talpon maradni, amelyek a bajra összefogással válaszoltak. Ugyanez a helyzet az országok esetében is: azok tudtak talpon maradni, ahol a baj nem az ellentéteket erősítette fel, hanem az összefogást – tette hozzá, majd Magyarországra kitérve azt mondta: kormányának kötelessége volt használni a kétharmados parlamenti felhatalmazást, és felvette a harcot a szocialistáktól örökölt hatalmas adóssággal, a munkanélküliséggel és a hiánnyal, valamint a bankokkal, az európai baloldallal és a brüsszeli bürokratákkal is.

A Polgári Magyarországért díjjal idén az árvízi védekezésben részt vevőket tüntették ki. A nyáron tapasztalt összefogás a kormányfő szerint azt bizonyította, hogy a magyar emberek a kilátástalan helyzeteket is le tudják küzdeni. Orbán Viktor beszédét péntek este fél tizenegykor ismétli meg a Hír Televízió.

Forrás: Hír TV, MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.