Orbán Viktor 1990-ben: A kormánypárt jelentős médiafölényben van

MN

2018. február 28., szerda 13:00, frissítve: szerda 17:40

Totálisan szembefordult korábbi önmagával és elveivel a Fidesz – derül ki abból a videóból, amelyre a Hír TV online változata hívta fel a figyelmet. A Fidesz 1990-ben készült kampányfilmjében Orbán Viktor azt mondja: nincs esélyegyenlőség a választásokon, hiszen a kormánypárt jelentős médiafölényben van.

„Szabad választásokra készülünk, de közben a kormányzó pártnak továbbra is tulajdonában vannak a megyei napilapok, amelyeket nem hajlandó visszaadni” – jelentette ki a jelenlegi miniszterelnök 28 évvel ezelőtt. Orbán Viktor arról is szólt, hogy az akkori kormány és gazdasági elit szimplán átmenti a hatalmát a választások utánra.

Ami a jelent illeti: már 2017-ben teljessé vált a jobboldali dominancia a napilapok piacán. Andy Vajna egyik cégéhez került a Délmagyarország és a Kisalföld is. Orbán Viktor jó barátjának, Mészáros Lőrinc érdekeltségében pedig több mint egy tucat megyei napilap van, amelyekből számtalan kormányzati hirdetés és propaganda zúdul az olvasóra.

Az 1990-es kampányfilmben Kövér László annak örült, hogy a kommunista rendszerek visszavonhatatlanul összeomlottak. A mostani házelnök azt szorgalmazta, hogy a szovjet csapatokat vonják ki Magyarországról, és csatlakozzunk az európai közösséghez. Emellett az önkormányzatiság mellett is kiálltak a politikusok, Kövér szerint a falvak lakói „csak így rendelkezhetnek saját földjeik felett”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Azóta pedig nagyot fordult a világ: egyes sajtóhírek szerint már a 2019-es őszi önkormányzati választásokkor átírná az önkormányzati törvényt a Fidesz, amennyiben sikerül harmadszor is kétharmaddal kormányt alakítania idén tavasszal, vagyis már rég nem csak arról van szó, hogy kétezer fő alatti településeken nem lenne választás: egy elképzelés szerint csak a megyeszékhelyeken lenne rendes polgármester-választás.

Ungár Klára pedig arról beszélt, hogy szigorú ellenőrzés mellett kell magánkézbe adni az állami vagyont, és kijelentette: meg kell honosítani a piacgazdaságot és a demokráciát Magyarországon, mivel a Fidesz szerint csak így lehet kilábalni a válságból.

Az akkor még fideszes Fodor Gábor pedig azt mondta, „célunk a minél teljesebb egyéni szabadság és a gazdasági felemelkedés biztosítása”.

A fiatal Deutsch Tamás pedig úgy látta akkoriban, hogy minden magyarnak meg kell teremteni az emberhez méltó életfeltételeket. Emellett örült annak, hogy a csehszlovák köztársasági elnök bocsánatot kért tőle, amiért korábban kitiltották az országból.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.