Orbán Viktor négy területen lát javítanivalót

MN

2017. szeptember 2., szombat 18:06, frissítve: vasárnap 18:26

A jövő évi parlamenti választás tétjéről, a világrend változásáról és az új francia elnök Európával kapcsolatos elképzeléseiről is beszélt Orbán Viktor a kötcsei polgári pikniken – mondta szombaton az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Ismertetése szerint a kormányfő az eltelt hét év eredményeinek megvédését nevezte a következő választás tétjének; ezek között kiemelte az ország határainak megvédését a sokak által támadott határkerítéssel együtt, a családok és a munkahelyek biztonságának megőrzését és a közbiztonság fenntartását.

A kormányfő beszélt arról a NATO köreiben publikált számításról, amely szerint 2020-ig 60 millió migráns kelhet útra Afrikából, túlnyomó többségük Európa felé.

Orbán Viktor előadása a nemzetközi ügyek széles körét ölelte fel, beszélt a világrend megváltozásáról, az Európa előtt álló feladatokról, és hosszan értekezett az új francia államfőnek a héten megjelent nagy interjújáról is. Emmanuel Macronnak a Le Point-ban kifejtett gondolatai helyenként egyezést mutatnak Magyarország érdekeivel, ugyanakkor az interjú számos megállapításával vitába szállt Orbán Viktor. A külpolitikai realizmus szükségességével, a Nyugat válságjelenségeinek leírásával például teljes mértékben egyetértett a miniszterelnök, ahogy azzal a megállapítással is, hogy az európai alapelvek tiszteletben tartásával ki kell javítani azokat a hibákat, amelyek miatt ma Európa rosszul működik – mondta Havasi Bertalan.

Az Atv.hu információi szerint a kormányfő arról is beszélt, hogy egyáltalán nem veszi biztosra a fideszes kétharmados győzelmet, ezért azt mondta, hogy nincs lejátszva a 2018-as választás, a Fidesznek és a kormánynak tanulnia kell a 2002-es kudarcból. „A választás akkor ér véget, ha kihirdetik az eredményt” – mondta Orbán Viktor. A kormányfő  úgy fogalmazott, „küzdőtér van”, nem lehet hátradőlni a kormányoldalon. Azért sem, mert Orbán úgy gondolja, hogy bár az emberek rendre és stabilitásra vágynak, de a nyugati példák azt mutatják, hogy a sokciklusos kormányzást „unhatják is”, ezért frissítésre van szükség a Fidesz esetében is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Orbán Viktor szerint a mostani országgyűlési választás legfontosabb tétje az, hogy meg tudják-e védeni a kerítést, az eltelt hét év eredményeit, tudnak-e gondoskodni továbbra is az ország védelméről, és képesek-e megvédeni a családpolitikát, a családok és a munkahelyek biztonságát – tolmácsolta a kormányfő Kötcsén elmondott szavait a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. 

Rogán Antal az M1 tudósítása szerint ismertette: a miniszterelnök a kötcsei polgári pikniken külön beszélt arról, hogy a NATO-ban publikált számítások szerint Afrikából 2020-ig 60 millió bevándorló fog útra kelni, jó részük Európa felé. Hozzátette: ebből is látszik, hogy a migráció keltette óriási veszély még egyáltalán nem múlt el. Amikor a választáson dönteniük kell az embereknek, akkor azt is mérlegelniük kell, hogy ki az, aki képes arra, hogy az országot megvédje – fogalmazott.

Rogán kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy terhes, nehéz és éles küzdelemre számít a választási kampányban. Hozzátette: eddig nem használt eszközöket, akár utcai zavargásokat is el tud képzelni. Megjegyezte: vannak olyan külföldi erők, amelyek ezeknek a szervezésében aktívan szerepet vállalnak, de reményét fejezte ki, hogy végül az utcai zavargásokat el tudják kerülni.

A Pesti Srácok tudósítása szerint Orbán harcias beszéddel tüzelte híveit. A kormányfő úgy látja, hogy a magyar kormányt és Magyarországot valójában Washingtonból, Berlinből és Brüsszelből lehet megbuktatni. Ennek kapcsán pozitív fejleménynek nevezte, hogy míg 2010-ben a médiarendszer 70 százaléka német tulajdonban volt, mára 50 százalékban hazai kézbe került. A napilappiacot említette legkedvezőbb példaként, ahol a felcsúti barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő cégek terjeszkedtek leginkább.

A kormányfő úgy vélte, Trianon óta soha nem volt olyan erős az ország, mint most. Szerinte 1920 óta nem volt rá lehetőség, hogy befolyásoljuk a Kárpát-medence sorsát, de mára Magyarország a térségben „középállami státust” ért el. Azért is kell megnyerni a választást, hogy az eredményeket megőrizzék, mert kormányváltás esetén minden elvész. Négy területen azonban még Orbán szerint is van mit javítania a kormánynak. A népesedési mutatók tekintetében lehangoló és biztató statisztikai adatok is vannak, a magyar nemzet részét alkotó cigányság pedig a kormányfő szerint „erőtartalék”. Ezenfelül a hadsereg felépítését el kell kezdeni, javítani kell az innováción és a nemzetszervezésen.

A külföldi kormánybuktató szándékok mellett Orbán más külső veszélyeket is vizionált. Európa iszlamizációját reális lehetőségnek nevezte, ami Kínában és az Egyesült Államokban esélytelen lenne. A miniszterelnök megemlítette, hogy Oroszországban harminc év múlva a lakosság egyharmada muszlim lehet, és azzal is számolni kell, hogy az iszlám népesség aránya Nyugat-Európában 2030-ra 20 százalékra emelkedik.

A rendezvény nem volt sajtónyilvános, így a részt vevő politikusokat és közéleti személyiségeket csak a kapu előtt faggathatták az újságírók – már akinél sikerrel jártak. Rogán Antal például úgy igyekezett, hogy a felesége szólt utána, várja már meg.

A kormány elmúlt években elért eredményeinek megvédése határozza meg a kötcsei polgári piknik idei beszélgetéseit – mondta a piknik előtt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a helyszínen. Balog annyit még elmondott, hogy nem lesz szó a lombikprogramról, amelynek egyházi megítélése sok vitát generált az elmúlt napokban. Később Novák Katalin szociális és családügyi államtitkár azonban ezt cáfolta: ő határozottan állította az ellenkezőjét. 

Orbán Viktor miniszterelnök kevéssel délután fél kettő körül érkezett a piknik helyszínére, ahol Balog Zoltán fogadta.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke sietősen vágott át a sajtó képviselői között. Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök is gyorsan továbbment, miután megkérdezték tőle, hogyan áll a doktori dolgozatával. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is képviseltette magát, aki azt mondta, szerinte Magyarországon az elmúlt években került optimális helyzetbe a sajtó, míg Németországban nincs ilyen sajtószabadság, szerinte ott „nagyon egyenirányított” a média.

A Fidesz–KDNP és holdudvara hagyományosnak mondható politikai szezonnyitó eseményén két főbb témában számítottak előadásokra: a demográfiai állapot és azon belül a családpolitika, valamint a keresztény üldözöttek segítése. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.