Orbán Viktor beszámolójával kezdődik az ülés

TK

2012. július 1., vasárnap 13:48, frissítve: vasárnap 15:46

Felszólal Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. A kormányfő tájékoztatja a képviselőket az európai uniós csúcstalálkozóról, illetve annak Magyarországot érintő következményeiről – tájékoztatott a miniszterelnök sajtófőnöke. Havasi Bertalan hozzátette, hogy a miniszterelnök szót ejt az aktuális gazdasági-költségvetési kérdésekről is.

A brüsszeli EU-csúcson – amelyen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte – az európai uniós tagországok állam- és kormányfői megállapodtak egy gazdasági növekedést szolgáló intézkedéscsomagban, valamint abban az eljárásban, amelynek keretében kidolgozzák a gazdasági és pénzügyi uniót kiteljesítő folyamat lépéseit. Jóváhagyták a csatlakozási tárgyalások megkezdését Montenegró és az EU között.

Orbán Viktor a pénteken véget ért tanácskozás után újságíróknak azt mondta, hogy a csúcstalálkozó eredményei alkalmasak a magyarok önbizalmának növelésére. A kormányfő felhívta a figyelmet: a csúcs központi gondolata volt, hogy a bank-, válság- és tranzakciós adóból befolyó bevételeket a gazdasági növekedés ösztönzésére kell fordítani. Az ennek szellemében elhatározott európai növekedési paktum szemlélete tehát összhangban van a magyar törekvésekkel – mondta.

A miniszterelnök beszélni fog az aktuális gazdasági-költségvetési kérdésekről is. Az Országgyűlés pénteken zárta le a – a rendhagyó módon ősz helyett idén már június közepén beterjesztett – jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat általános vitáját, az előterjesztés részletes vitája a jövő pénteki ülés napirendjén szerepel.

Orbán Viktor május elején kérte a kormánypárti frakciószövetséget, hogy még a nyári szünet előtt fogadja el a Ház a büdzsé sarokszámait. A kormány törvényjavaslata GDP-arányosan 2,2 százalékos hiánnyal, 4,2 százalékos inflációval és 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol. Ugyanakkor a nemzetgazdasági miniszter – aki az emelkedés költségvetésének nevezte a 2013-as büdzsét – később a munka világát érintő 300 milliárd forintos tehercsökkentő csomag miatt nem zárta ki a 2 százalékos növekedés lehetőségét sem.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.