Orbán Viktor: Brüsszelben szövik a Soros-féle hálót hazánk ellen

MN

2017. október 27., péntek 08:50, frissítve: péntek 14:28

A „Soros-hálózatnak” kiterjedt befolyási övezete van az Európai Parlamentben és az Európai Unió más intézményeiben, célja egy kevert népességű Európa létrehozása és a migránskérdésben vele szemben álló magyar kormány elítéltetése – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MTI beszámolója szerint pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, hivatkozva a „Soros-birodalomról” kiszivárgott dokumentumokra.

Kiderült ezekből: a hálózat tagjai Brüsszelben azért dolgoznak, hogy „a bevándorláskérdésben a Sorosékkal szemben állást foglaló magyar kormányt elítéltessék, megbélyegezzék, és rászorítsák, hogy változtassa meg a migránspolitikáját” – fogalmazott.

A kormányfő közölte: a nemzetbiztonsági szolgálatok közreműködésével a nyilvánosság elé kell tárni az európai életet befolyásolni igyekvő „Soros-hálózatot”, hogy megismerhetők legyenek a történések, az, hogy kik, miért és hogyan akarják befolyásolni a magyarok életét. Az is kérdés, hogy kik azok a magyarok, akik együttműködnek ebben a folyamatban innen, Magyarországról – jegyezte meg.

Arra a felvetésre, hogy Navracsics Tibor magyar uniós biztos szerint nincs Soros-terv, majd arra a kérdésre, hogy ki az, aki együttműködik a rendszerrel, Orbán Viktor azt felelte: „látja, még ő sem tudja, tehát ez annál inkább is amellett érv, hogy tudjuk meg”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A miniszterelnök megemlítette: a napvilágot látott dokumentumok szerint a „Soros-birodalomnak” listája van arról, ki az a több mint 200 EP-képviselő, akit a hálózat a barátjának tekint.

A kevert népességű Európa létrehozásához is azokat az EP-képviselőket keresik – folytatta –, akik hajlandók ebben közreműködni, az EP belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságában (LIBE) pedig jó néhány ilyen van, köztük magyarok is. A testület a közelmúltban megfogalmazta „a kevert Európa létrehozásához szükséges EP-javaslatot” – tette hozzá Orbán Viktor.

Azt is idézte a kiszivárgott iratokból, hogy magyar politikusok lejáratására ugyancsak mozgatják a Soros-szervezeteket.

A múlt heti brüsszeli EU-csúcsról szólva az MTI szerint kifejtette: egy-másfél éve küzd azért, hogy a miniszterelnökök tanácskozása végén ne születhessen a jövendő európai menekültpolitikáról olyan dokumentum, amelyben a magyar szuverenitást sértő elemek találhatók. Hozzátette, óriási volt a nyomás rajta, hogy kössön kompromisszumot migránsügyben, és járuljon hozzá a kötelező kvótához, de ezt elhárította, és abban maradtak, hogy decemberben, majd a következő év első felében foglalkoznak újra a bevándorlási rendszer kérdéseivel.

Közben azonban „mozognak a nyulak a bokorban”, hiszen az EP egyik bizottsága már meg is fogalmazta azokat az alapelveket, amelyekre építeni akarja a bevándorláspolitikát – jegyezte meg a miniszterelnök a már említett LIBE-tervezetről.

Orbán Viktor megerősítette: a magyar álláspont szerint csak az adott tagállam mondhatja meg, ki tartózkodhat a területén. Ha ugyanis ezt egy ország nem mondhatja meg, akkor vége van. „Ha oda jutnánk egyszer, hogy Berlinben vagy Brüsszelben megmondanák, ki tartózkodhat Magyarország területén, az azt jelentené, hogy Berlinnek vagy Brüsszelnek lennénk alárendelve”, ami elfogadhatatlan – hangsúlyozta, úgy fogalmazva: „ha egyszer rést nyitnak ezen a falon, akkor azon be fog ömleni a víz”.

Szerinte kétfajta országcsoport létezik az EU-ban: az egyik a „migránsmentes övezet”, ez Közép-Európa, a másik pedig a bevándorlóországok csoportja. Azt pedig kizártnak tartja, hogy az egyik csoport a másikra erőltesse az elképzelését, ezért az a kérdés, hogy az együttélés hogyan valósul meg.

Kitért a nemzeti konzultációra, amely szerinte azért is fontos, hogy az embereknek legyen véleményük, és „szép lassacskán egy nevezőre jussunk mi mindannyian, magyarok, és ha egy nevezőn vagyunk, akkor tudjuk érvényesíteni az érdekeinket”.

Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök és a visegrádi államok (V4) múlt heti találkozóját úgy jellemezte: európai volt a beszélgetés, „Brüsszel nagyon emlékeztet a régi kormányzati vagy királyi udvarok kicsit elitistaszagú kultúrájára”.

A V4 egységes volt minden kérdésben, a leghangsúlyosabb téma pedig a migránsügy volt – idézte fel, hozzátéve: Jean-Claude Juncker azt jelezte, időnként méltánytalannak érzi, hogy olyasmiért is Brüsszelt teszik felelősnek, amiről egyébként nem tehet. Nagyobb együttműködési szándékot kért, „én meg elmondtam, hogy mi meg szeretnénk több tiszteletet” – elevenítette fel a tárgyalást.

A kiküldött munkavállalók kérdésében Orbán Viktor kifejtette: a napokban felhívta őt Emmanuel Macron francia államfő, akitől garanciát kért a közép-európai fuvarozóknak, mert „ha nem figyelünk, akkor a mi kamionosaink rosszul járnak” a nyugat-európai szállítmányozási cégekkel szemben. Ám a garanciákat nem adták meg – közölte, kijelentve: „nekünk meg kell védeni a magyar fuvarozók érdekeit”.

A cseh és az osztrák választás eredményét úgy értékelte: a választóktól olyanok kaptak megbízást, akik „nagyon hasonlítanak” a jelenlegi V4-vezetőkre, és a bevándorlás ügyében „egy húron pendülnek velünk”, vagyis a választások eredményeképpen megerősödtek a migrációt elutasító országok.

Szintén a V4-ről megjegyezte: a közösségből Szlovákia az egyetlen eurózónatag, és ha ezt tekintjük az EU magjának, akkor Szlovákia kétségkívül ott van, és ennek megfelelően politizál.

A rádióinterjúban Orbán Viktor megerősítette, hogy az Idősek Tanácsával közösen döntöttek az idei nyugdíjprémiumról, a -korrekcióról és az Erzsébet-utalványról is.

A novemberi egészségügyi béremelésről közölte: 98 ezer ember bérét emelik, amit az orvosszakmai szervezetekkel közösen készítettek elő. A pénz pedig kell, hiszen a szocialisták elvették az egészségügyi dolgozók fizetésének egy részét, majd a válság miatt nem lehetett emelni – fogalmazott.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.