Orbán Viktor kiállt Dózsa László mellett október 23-i beszédében

MN

2017. október 23., hétfő 17:34, frissítve: hétfő 19:16

„Mansfeld Péter, Wittner Mária, Dózsa László, Szabó János, Pongrátz Gergely, Nagy Imre, Mindszenty József – őket nézzük, de egy nemzetet látunk” – hangzott el Orbán Viktor Terror Háza Múzeum előtt, az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján mondott beszédében.

Mindez azért is különösen érdekes, mert bíróság elé került a Pruck Pál kontra Dózsa László ügy, a tárgyalás tanúk meghallgatásával novemberben folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. Tavaly ősszel tört ki a botrány azzal kapcsolatban, hogy az 1956-os emlékévre készített plakátok és falfestések egyikén Dózsa László színész-rendező neve szerepel az egyik fegyveres fiatal képénél, holott a felvételt készítő Life magazin szerint az azóta elhunyt Pruck Pál látható a fotón.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány viszont nem tágít, a bíróság előtt is ragaszkodott ahhoz, hogy Dózsa László színművész látható az 1956-os emlékév plakátjain. A közalapítvány főigazgatója egyébként Schmidt Mária, az 1956-os emlékév lebonyolításával megbízott kormánybiztos.

A plakátbotránnyal kapcsolatban maga Dózsa László azt mondta, keresztre feszítve érzi magát. 

Ismeretes, az 1956-os emlékévért felelős közalapítványtól távozó Horváth Miklós hadtörténész azt írta: Schmidt Mária félrevezette a kuratóriumot, és utólag hárítja a felelősséget. Horváth ugyanis cáfolja, hogy az emlékév történészszakmai vezetője lett volna, szerinte a szerződésében szereplő feladata nem értelmezhető vezetői tevékenységként. Végül bocsánatot kér a Pruck családtól, bár – mint írta – ezt a korábban bocsánatkérést ígérő Schmidt Máriától várják.

Orbán Viktor október 23-i beszédéről itt írtunk bővebben.

A szerkesztő ajánlja