Orbán Viktor: A választások után elégtételt veszünk

MN

2018. március 15., csütörtök 13:57, frissítve: csütörtök 21:44

Zenés-táncos, Kossuth- és Petőfi-idézetekkel kísért előadás fogadta az állami ünnepség részvevőit a Kossuth téren, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tartott ünnepi beszédet – a harcias, küzdelemre és önfeláldozásra buzdító programot Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója rendezte.

A fél 3-ra tervezett kormányfői beszéd végül háromnegyed 3-kor kezdődött. A miniszterelnök külön köszöntötte az ünnepségre érkező lengyeleket. Mint mondta, a két ország két, gyökereivel összefonódó tölgyfa, és külön-külön nem is erősek. Tiszteletet Lengyelországnak, tiszteletet Magyarországnak – mondta Orbán Viktor; szavait visszafogott taps fogadta.

Gyorsan rátért a miniszterelnök a közelgő választásokra: mint mondta, alig három hét múlva eldől Magyarország sorsa, és nagyon örül, hogy elszánt arcokat lát a helyszínen – erre az elszántságra lesz szükség április 8-án is.

Ugyanazt a határozottságot kell mutatnunk most, mint 170 évvel ezelőtt: rabok legyünk vagy szabadok, ugyanaz a kérdés is – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a legnagyobb csata még előttünk van.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A miniszterelnök szerint egyszerűen el akarják venni az országunkat, és odaadni máshonnan érkezőknek, idegen betelepülőknek. „Nap mint nap látjuk, hogy más nemzetek lépéséről lépésre veszítik el területüket. Akik nem állítják meg a határnál a bevándorlást, azok elvesznek” – figyelmeztetett.

Szerinte az elmúlt nyolc év eredményei magukért beszélnek, de nem elég csak erre emlékeztetni: Magyarország népvándorlás előtt áll, és most azért is kell harcolni, hogy legyen értelme az eddig elért eredménynek. „Nekünk nem a vérszegény ellenzéki pártocskákkal kell megküzdenünk, hanem egy nemzetközi hálózattal, bérelt aktivistákkal, Soros György ügynökeivel – mondta a miniszterelnök, szavait pedig hangos pfujolás fogadta.

Orbán Viktor szerint tudható, hogy minden választókörzetben ezek az ügynökök állnak szemben a kormánypárt jelöltjeivel, céljuk pedig szervezett betelepítés elindítása. Ezzel a teljes ellenzéket egy nemzetközi összeesküvés cinkosainak titulálta.

A kormányfő szerint Európa népei nem fognak megbocsátani vezetőiknek, amiért föltett kézzel nézték végig a bevándorlást – Magyarország viszont büszke lehet rá, hogy nálunk megkérdezték erről a lakosságot. A miniszterelnök szerint álruhás ügynökök indulnak a választáson a kormánypárttal szemben, Soros-aktivisták. „Az a céljuk, hogy bármiről beszéljünk, csak a legnagyobb veszélyről ne, ami Magyarországot fenyegeti” – mondta.

Orbán Viktor szerint a választások után erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fognak venni az ellenzékieken, de erre most nincs idő, az egységre kell törekedni.

A magyar történelem hozzászoktatott minket ahhoz, hogy azért is harcoljunk, ami másokat természetesen megillet – tette hozzá – ám végül csak legyőztük a szultán törökjeit, az osztrák labancokat, a szovjet elvtársakat, és most haza fogjuk küldeni Gyuri bácsi hálózatát is. Szavait hosszan zúgó „Viktor! Viktor!” kísérte a főként békemenet-résztvevőkből álló tömegben.

Orbán Viktor kijelentette: a magyarok nélkül szegényebb volna a világ, és van jogunk a létezésre. Aki magyar, velünk tart, és győzni fogunk, mert Magyarország a magyaroké – hangoztatta a régi fideszes kampányszlogeneket. Véleménye szerint világszerte sokasodnak a nemzeti érzelmű és bevándorlásellenes kormányok; a kérdés az, hogy a magyarok tudnak-e tanulni mások hibáiból és eredményeiből – ez is a választás tétje.

A fiatalokhoz szólva a kormányfő megjegyezte: most talán úgy érzik, hogy az övék az egész világ, de később rájönnek, hogy kell egy hely, ahova hazatérhetnek, hogy tapasztalataik, egész életük ne legyen hiábavaló. Orbán Viktor szerint a beszéd során mindent tisztáztak, ezért csak Isten segítségét kell már kérni: ezért együtt szavalta el a műsor résztvevőivel a Himnuszt, majd a „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!” szlogennel búcsúzott a jelenlévőktől.

A színpad előtt álló békemenettömegben Fidesz-táblákat is lehetett látni, ezek közül sokat a rendezvény szervezői  osztottak ki. Mint az Azonnali észrevette, hoszteszek osztogatják a „Fidesz” feliratú minitranszparenseket, melyek másik oldalán a „Szavazz!” felirat olvasható; a lányok pedig „munkatárs” jelzésű táblácskát viselnek.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.