Orbán Viktor: Nem attól lesz valaki jó európai, ha ördögnek nevezi Putyint - Magyar Nemzet

Orbán Viktor: Nem attól lesz valaki jó európai, ha ördögnek nevezi Putyint

MN

2018. január 14., vasárnap 10:17, frissítve: vasárnap 14:53

Mi nemzeti és keresztény identitásunkat akarjuk”, szemben a posztnemzeti, posztkeresztény nyugati világgal – szögezte le Orbán Viktor a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak adott interjúban. A migránsok – állítása szerint – kevésbé a háborús övezetből jönnek, a többség nem menekül, „csak jobban akarnak élni nálunk, mint Afrikában vagy Ázsiában”, ezért a segítségre szorulóknak helyben kell segíteni, nem idehozni őket Európába. Mint mondta, Magyarország „veszélyzónában” van, ezért „finomabb érzéke van a migráció témájához, mint Németországnak”. Ugyanakkor elismerően szólt Angela Merkelről, mondván: „megakadályozott törekvéseket, amelyek Európát gazdaságilag tönkretették volna”.

Túlzásnak és egyoldalúnak minősítette a Putyinhoz való hozzáállást, miszerint „ördögnek kell nevezni ahhoz, hogy valaki jó európainak számítson”, ezért „ostobaság Putyint démonizálni”.

A Soros-ellenes kampány kapcsán kiemelte, hogy nem antiszemitizmusról van szó benne, amit azzal igyekezett megerősíteni, hogy „órákat lehet kipával sétálni Budapesten anélkül, hogy háborgatnák. Hol lehetséges ez még Európában?”

A hazai fiatalok Nyugat-Európai kivándorlásáról azt gondolja, hogy ez számukra tapasztalatszerzés, amelynek örülni kell, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy vissza is térjenek az országba – ebből a szempontból a tavalyi évet már biztatónak minősítette.

A magyar gazdaság fejlődéséről és jelentőségéről szólva azt jegyezte meg, hogy a Brüsszel-központúsággal szemben „ma még sokan megmosolyognak, amikor azt mondom, hogy Németország és a visegrádi államok lesznek Európa döntő gazdasági tengelye”, noha „2030-tól Németországgal közösen finanszírozzuk az EU költségvetését”.

A média helyzetével kapcsolatos kérdésre úgy nyilatkozott, semmi nem akadályozza a kormánnyal szemben kritikus újságírók munkáját, és legalább ugyanannyi média van a kormány ellen, mint mellette. Meglátása szerint a gond az, hogy „gyenge az ellenzék, és ez frusztrálja a baloldali újságírókat”.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.