Ismét tüntettek a diákok, március 15-én is utcára vonulnak

,

2018. február 23., péntek 17:51, frissítve: szombat 08:47

Ismét tüntettek a diákok Budapesten: több százan a Deák téren gyülekeztek, a folyamatosan gyarapodó tömeg pedig valamivel 18 óra előtt elindult és az Országházhoz vonult. Végül több ezren gyűltek össze. „Gyertek velünk!”, „Szabad ország, szabad oktatás!”, „Mi vagyunk a jövő!”, „Semmit rólunk nélkülünk!” – kiabálták a tüntetők. Egy hatalmas EU-s zászló is előkerült, ezt többen körbeállták, és együtt vitték a tömegben.

A fiatalokból és idősebbekből egyaránt álló tömegben sokan táblákat, transzparenseket tartottak a magasba. Ezeken egyebek mellett az állt: „Balog Zoltán mondjon le!”, „Autonómiát! Óvodától egyetemig” és „Szabadság”. A tömegben Anonymous-maszkok is feltűntek.

A tüntetést élőben is közvetítettük:

A Parlament előtt az egyik szervező bejelentette, hogy már régóta úgy gondolják: az Országos Diák Tanácsba delegált diákokkal egyre több közös pont van a véleményükben, ezért megkeresték az Országos Diák Tanácsot, hogy tárgyaljanak az együttműködésről, ők pedig igent mondtak. Ez a közeljövőben meg is kezdődik.

Emellett felidézte, hogy – miután Balog Zoltán nem adott érdemi választ és Orbán Viktor miniszterelnök nem vállalt nyilvános vitát a diákokkal – nyilvános vitára hívták a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeit. A mai napig mind a négy frakció válaszolt, és végül három frakció fogja képviseltetni magát a vitán – Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor vesz részt az eseményen. Március 12-én, hétfőn fogják kifejezni véleményüket az oktatási rendszerről a Független Diákparlament által feltett kérdésekre.

Az is kiderült, hogy „Diák vagyok” néven mozgalmat indítanak, ehhez minden fiatalra, felnőttre és idősre számítanak.

Rózsa Norbert, az egyik szervező pedig bejelentette: március 15-én az operaháznál közösen megemlékeznek és tüntetnek majd 17 órától.

Tóth Laura szekszárdi diák volt az első felszólaló. „Ha a diák megszólal, rögtön ráfogják, hogy lusta” – kezdte beszédét. Ezt követően a diákparlament követeléseiből idézve cáfolta, hogy ne akarnának tanulni vagy érettségizni (ebben szerepel például, hogy minden tantárgyból előrehozott érettségit szeretnének). Kiemelte, hogy egyre többen látják meg az oktatással kapcsolatos problémákat. „Váltsunk rendszert az oktatásban!” – fogalmazott.

Koszta Amina ezt követően arról beszélt: az oktatási rendszer nem tud elbukni, mert már elbukott. A diákokat – mint az egész rendszer alappilléreit – nem hallgatják meg – szögezte le. Vajon a kormányt ennyire nem érdekli a felelős állampolgárok nevelése? – tette fel a kérdést, és hangsúlyozta, hogy érdemi válaszokat szeretnének kapni.

Balla István is beszédet mondott – ő annak a komáromi szakgimnáziumnak a tanára, ahol rendszeresen szégyenfalra tették az igazgatói megrovásban részesült diákok nevét, nyilatkozata után pedig új kommunikációs irányelvek jelentek meg. Felszólalása előtt Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét játszották le, Mácsai Pál előadásában.

„Mindenki látja, érzi, hogy a jelenlegi oktatási rendszer rohad” – fogalmazott. Kiemelte, hogy a világ változik, de az elmúlt száz évben az iskolarendszerben szinte alig történt változás. Elmondta például, hogy a digitális írásbeliség új utakra kényszeríti az oktatást is. Balla István szerint „vészhelyzetben vagyunk”, és drasztikus lépések kellenek a korrekcióhoz. Elég ebből, ideje visszatérni a demokráciához – jelentette ki. „Tárd ki karjaidat a változásoknak, de ne engedd el értékeidet” – zárta beszédét a dalai láma üzenetével.

Bradánovics Bendegúz egyebek mellett arról beszélt: csak párbeszédet kértek azért, hogy jobbá tegyék az oktatást és ne kelljen elmenniük Magyarországról.

Kálló Dániel, a Független Diákparlament szóvivője pedig kijelentette: nemcsak az a baj a túlterheltséggel, hogy érzelmileg és fizikailag leamortizál, hanem az is, hogy nem hatékony. Az oktatás jelenleg rombolja a kreativitást – fűzte hozzá. Kiemelte, hogy ma egy ellentétes vélemény már támadásnak minősül, és egy olyan létfontosságú ügyben sem tud megegyezni az ország, mint az oktatás. „El kell döntenünk, a szavaink akadályok lesznek egymás között, vagy hidak egymás felé” – fogalmazott, és kiemelte, hogy nem kell mindenben egyet érteni, de itt a jövőről van szó.

Az eseményt a Független Diákparlament szervezte az oktatási rendszerváltásért.

A meghívóban azt írták, hogy – mivel a január 19-ei demonstrációjuk után az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem reagált érdemben a magyar diákság követeléseire, a miniszterelnök pedig nem állt ki vitázni a tüntetést szervező diákokkal – ezúttal a döntéshozókénál magasabb szint képviselőihez, a magyar emberekhez fordulnak.

 
Mit kíván a magyar diákság? címmel foglalták össze 2018. január 19-én a követeléseiket a Budapesten, a Kossuth téren tüntető diákok
Fotó: Unyatyinszki György / Magyar Nemzet
 

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje, valamint Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője közleményben jelezte, hogy részt vesznek a diáktüntetésen, hogy támogatásukról biztosítsák a fiatalokat. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje és Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke is ott volt a tüntetésen.

Hvg.hu beszámolója szerint a Független Diákparlament tüntetésének végén a Kossuth téren egyes tüntetők füstbombát indítottak, majd harminc-negyven ember továbbindult a tüntetésről. Eredetileg azt mondták, a Nyugatihoz készülnek, de végül az Arany János utcai metrómegálló felé mentek a Vadász utcán. A rendőrök utánuk futottak, egy darabig kísérték a csapatot az utcákon, majd a portál tudósítója szerint a Vadász utca–Bank utca sarkánál elzárták előlük az utat.

A rendőrök végül mindenkit igazoltattak. A portál tudósítójának azt mondták, megsértették a KRESZ szabályát, mert az úttesten mentek, ezért, ha a kamerafelvételek alapján bebizonyosodik, hogy az úttesten vonultak, akkor eljárás indulhat ellenük. Az igazoltatottak között volt Rékasi Károly fia, Rékasi Zsigmond is, aki erről egy videót is megosztott a Facebook-oldalán. Akiket igazoltattak, azokat a rendőrök kikísérték a körbevett területről.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.