Orbán Viktor pénzt kér a Fidesz-szavazóktól a kampányra

MN

2018. január 2., kedd 16:57, frissítve: kedd 20:38

„Orbán Viktor miniszterelnök a napokban levélben keresi meg azokat a Fidesz támogatókat, akik erre korábban felhatalmazást adtak” – közölte kedden a kormánypárt. Ez azt jelenti, hogy azok kapnak levelet a kormányfő-pártelnöktől, akik a korábbi aláírásgyűjtések alkalmával feliratkoztak az úgynevezett Kubatov-listára (vagy más módon bekerültek az adatbázisba, például valaki a tudtuk nélkül felírta őket). 

A levélben Orbán a közlemény szerint szót ejt az előttünk álló időszak kihívásairól és természetesen a „Soros-tervről” is. Ami ennél érdekesebb: a levél címzettjei egy csekket is kapnak, amin hozzájárulhatnak ahhoz, „hogy a Fidesz sikeresen tudja megvívni az előttünk álló időszak politikai küzdelmeit”.

A Fidesz állami támogatása a 2017-es költségvetésben 876,6 millió forint volt, ehhez jön még a KDNP több mint 150 milliója. Ennél is fontosabb, hogy a Fidesz kampányát lényegében a kormány bonyolítja le, a teljes közmédia és a fideszes sajtó tízmilliárdokért hirdeti minden létező csatornán, hogy megvédik az országot, amely ráadásul egyre jobban fejlődik.

A tavalyi év végén az Állami Számvevőszék (ÁSZ) több ellenzéki pártot is megbírságolt tiltott támogatás miatt, a legsúlyosabban ez a Jobbikot érinti, amelyet 331 millió forint bírságot és ugyanennyi támogatásmegvonás sújtott. Feltehető, hogy a kormánypártok pénzgyűjtése ebbe a sorba illeszkedik, hiszen bármikor hivatkozhatnak arra, ők tiszta módszerrel is sok pénzt tudnak gyűjteni, bezzeg az ellenzék törvénytelen eszközökhöz nyúlt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.