Orbán Viktor: Segítjük az üldözött keresztények hazatérését

MN

2017. október 12., csütörtök 10:34, frissítve: csütörtök 12:41

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Európa olyan bevándorláspolitikát erőltet, amely beengedi a veszélyes szélsőségeseket az unióba, Magyarország azonban azt vallja: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van. Közölte, hogy Magyarország segíti az üldözött keresztények hazatérését.

„Mi, magyarok azt akarjuk, hogy a szír, az iraki és a nigériai keresztények minél előbb visszatérhessenek arra a földre, ahol őseik már több száz év óta laktak. […] Ezt nevezzük magyar szolidaritásnak; […] Hungary helps” – fogalmazott az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra című, a keresztényüldözésről tartott nemzetközi konferencián.

Azt mondta, Európa szellemi és politikai vezetőinek egy csoportja olyan kevert társadalmat akar létrehozni, amely néhány emberöltő alatt megváltoztatná a kontinens kulturális és etnikai arculatát, keresztény mivoltát, Magyarország viszont a fordítottját teszi annak, amit „Európa jelenleg művel”.

„Azt tesszük, amit a helyi keresztények vezetői szerint tennünk kell, ami az általuk vezetett közösségek számára ma a legfontosabb: segítséget nyújtunk a visszaköltözéshez” – emelte ki Orbán Viktor. Szerinte a segítség legjobb módja, hogy az erőforrásokat az üldözött keresztények egyházaihoz juttatják el.

A kormányfő az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett tanácskozáson elmondott beszédét azzal nyitotta: ma nem az európai keresztényüldözésről akar beszélni, amely szerinte „szellemi természetű, kifinomult és rafinált módszerekkel dolgozik, kétségkívül igazságtalan, diszkriminatív, néha fájdalmas, és bár jár tehertétellel, azért elviselhető”, nem mérhető össze azzal a „brutális és fizikai” üldöztetéssel, amelyet Afrikában és a Közel-Keleten kell elszenvedni. Hangsúlyozta: a minket fenyegető legnagyobb veszély ma a keresztény gyökereit megtagadó európai elit közömbös, közönyös némasága, pedig a közel-keleti keresztények sorsa rá kellene ébressze Európát arra, hogy az, ami ott történt, bármilyen hihetetlen is ma még, velünk is megtörténhet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Orbán Viktor kijelentette: tény, hogy a kereszténység ma a világ legüldözöttebb vallása, hiszen a világ 108 országában 215 millió keresztény ember szenvedi el az üldöztetés valamilyen formáját, a vallása miatt elnyomott öt emberből négy keresztény, és 2015-ben Irakban minden ötödik percben meggyilkoltak egy keresztényt vallási meggyőződése miatt. Az is tény – folytatta –, hogy ezekről az eseményekről kevés híradást olvashatunk a nemzetközi sajtóban, és „nagyítóval kell keresnünk” a keresztények kiirtását elítélő politikai megnyilvánulásokat is.

A kormányfő hangsúlyozta: a világnak meg kell ismernie azokat a bűnöket, amelyeket az elmúlt években a keresztények ellen követtek el, és meg kell értenie, hogy napjaink keresztényüldözései globális folyamatokat jeleznek előre. A világnak meg kell értenie, hogy ma már nem kisebb dolog, mint az európai életforma jövője és a mi identitásunk is kockán forog – nyomatékosított Orbán Viktor.

A miniszterelnök értékelése szerint bár Magyarország európai középállam, most úgy alakult, hogy a magyarok vállalnak kezdeményező szerepet ebben az ügyben. Ennek okát abban látja, hogy ugyan számos jó szándékú és igaz keresztény politikus van Európában, nincs elég politikai erejük, hogy meggyőződésük szerint cselekedjenek. Magyarország viszont értékelése szerint olyan stabil ország, ahol kétszer nyert kétharmaddal a kormányt vezető politikai erő, gazdasági hátországa szintén stabil, közgondolkodása pedig egészséges, ami azt jelenti, hogy mi vagyunk abban a helyzetben, hogy a keresztényüldözés ellen szót emeljünk. „Számunkra Európa keresztény kontinens, így is szeretnénk megőrizni; ha az egészet nem is tudjuk, legalább azt a szeletét, amit a magyarokra bízott a Jóisten” – fogalmazott.

A kormányfő arra sürgette és kérte Európa politikusait, hogy tegyék félre a „politikai korrekt beszédmódot, az emberi jogi óvatosságot”, és tegyenek meg mindent az üldözött keresztények érdekében, ami hatalmukban áll.

Orbán Viktor a magyar kormány keresztényüldözés elleni tevékenységéről szólva felidézte: a kabinet 2016-ban keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot hozott létre, valamint azon túl, hogy segítenek helyreállítani a keresztény közösségek házait és templomait, az Ökumenikus Segélyszervezet jóvoltából közösségi házakat is építenek Irakban, Szíriában és Libanonban.

Közölte: létrehoztak egy speciális ösztöndíjprogramot is az üldözött keresztény családok fiataljai számára, így ők magyarországi tanulmányaik után otthonukba visszatérve közösségük meghatározó és megtartó tagjai lehetnek. Kitért arra is, hogy a dolgoznak egy magyar alapítású egyetem létrehozásán is a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közreműködésével.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint az iraki Tell-Uszkof város megrongált lakóházainak helyreállításához a magyar kormány 580 millió forint támogatást nyújtott, melynek köszönhetően több száz, jelenleg belső menekültként élő iraki keresztény család térhet majd vissza otthonába, valamint támogatták az antióchiai szír katolikus, illetve a szír ortodox egyház humanitárius tevékenységét is. Orbán Viktor kiemelte azt is: a magyar Országgyűlés valamennyi párt támogatásával közös határozatot fogadott el arról, hogy elítéli a keresztényüldözést, valamint az Iszlám Állam tevékenységét, és felszólítja a nemzetközi büntetőbíróságot, hogy kezdeményezzen eljárást a keresztények legyilkolása miatt.

A kormányfő arra is felhívta a figyelmet: amikor az üldözött keresztények hazatérését támogatják, valójában küldetést teljesítenek, az alaptörvény ugyanis kimondja, hogy elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó erejét.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.