Orbán Viktor tudja, hol kell felköszönteni a nőket: a konyhában

2018. március 8., csütörtök 10:48, frissítve: csütörtök 13:48

A stílus maga az ember: Orbán Viktor nőkhöz és a törvényhozáshoz fűződő viszonyáról mindent elmond az a videó, amit a kormányfő stábja a nemzetközi nőnap alkalmából hozott össze.

A jelenet a miniszterelnök dolgozószobájában kezdődik, aki felmarkol egy előre odakészített, vázába állított nárciszcsokrot – akkurátusan leszámolja a virágokat, mert 11 darabot kell vinnie –, aztán a stáb kíséretében elindul nőket köszönteni.

„Lemegyünk a gyár kantinjába. A gyár az Országház, a kantin pedig az étkező” – jegyzi meg útközben a kormányfő, a közérthetőnek szánt hasonlat pedig sokat elárul a fideszes többségű törvényhozás minőségéről is.

Már itt sejthető, hogy Orbán a konyhai dolgozókat akarja meglátogatni, és ezt el is mondja a videóban: „Talán illendő, hogy azokat keressük fel, akiknek a napi munkámban a legtöbbet köszönhetem.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ezzel mérlegre került a női minisztériumi dolgozók, államtitkárok, tanácsadók munkája, és könnyűnek találtatott az Orbán Viktornak készített borsólevessel, rántott gombafejekkel szemben.

Útközben az Orbán család nőtagjai is említésre kerülnek, például a miniszterelnök felesége (a jogász, vállalkozó, író) Lévai Anikó, akinek nagy érdeme, hogy szült öt gyönyörű gyermeket.

A kantinban csak elnök úrnak szólítják Orbánt – amit a feliratozás már nagybetűvel, „Elnök úrként” ismétel meg; a parlament konyhásai talán többet tudnak a várható belpolitikai fejleményekről, mint hinnénk.

Orbán Viktor szépen megköszöni az egész éves jól tartást, ami nélkül éhen halna, és átadja a virágokat a megilletődött, de kicsit sem meglepett konyhai dolgozóknak.

„Van-e valami panaszuk rám nézve?”

kérdezi meg aztán váratlan fordulattal. Ez az a felvetés, amire valószínűleg csak az ezeréves barát, Kövér László merne ma igennel válaszolni a parlamentben. A reakció borítékolható is, némi ijedt nevetgélés után ennyi hangzik el: „Ritkán jön!”. A feszültséget talán Orbán is oldani próbálta, megjegyezve: a fő gond az, hogy keveset eszik.

A konyhai falióra eközben fél hármat mutat, tehát a felvételt már március 7-én elkészítették. Vagyis „Elnök úrnak” valószínűleg március 8-án nem volt ideje a nők felköszöntésére. Igaz, ő elvileg nem is foglalkozik nőügyekkel.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.