Orbán Viktor: Világossá tettük, hogy az egészségügy nem üzlet

2014. szeptember 16., kedd 12:53, frissítve: kedd 18:38

Orbán Viktor szerint a 2008-as szociális népszavazás legfontosabb eredménye az volt, hogy sikerült megakadályozni az egészségügy privatizációját, mert az egészségügyet nem lehet üzleti szempontok szerint működtetni. A kormányfő erről kedden Baján, a Szent Rókus Kórház új épületének átadásán beszélt.

Az akkori kormány fel akarta szabdalni a biztosítási rendszert, fizetőssé akarta tenni az egészségügyi ellátást, el akarta adni a legértékesebb vagyontárgyakat – hangsúlyozta Orbán Viktor a négymilliárd forintos beruházás átadásán. Ezzel kellett szembefordulni 2008-ban, hogy világossá tegyük, az egészség nem üzlet – tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta: amikor kórházátadásról beszélünk, akkor nehéz sorsú, segítségre szoruló emberekről is beszélünk, de arról is, „hogy milyen lelkülete van egy országnak, mennyire törődik, milyen színvonalon törődik, mennyire tartja fontosnak” polgárai sorsát.

Intézkedések és eredmények

A közösen elvégzett munka nem hiábavaló, mert megjönnek az eredmények – fogalmazott a miniszterelnök, aki emlékeztetett arra, hogy a dohányzás visszaszorítása érdekében hozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon 200 ezer ember hagyta abba a dohányzást.

Fontos eredményként értékelte, hogy bevezették a népegészségügyi termékadót, ami 52 milliárd forint bevételt hozott, amiből az egészségügyi béremelés alapjait teremtették meg. Orbán Viktor szólt arról, hogy folytatni fogják az egészségtelen élelmiszerek kiszorítását annak érdekében, hogy „kevesebb egészségkárosodást szenvedjenek el a magyarok”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A méhnyakrák elleni védőoltás bevezetését, a 2010 óta átadott 277 új mentőautót, a 22 új, valamint a 60 régi mentőállomás most folyó átépítését is az egészségügy színvonalának emelése érdekében tett fontos lépésként értékelte a miniszterelnök.

Kitért arra, hogy az elmúlt években egy feladatot nem sikerült a kormány szándékai szerint megvalósítani, mert nem sikerült rendezni a háziorvosok helyzetét. „A háziorvosok fizetése és megbecsülése messze elmarad nemcsak attól, amit megérdemelnének, hanem attól, amire az emberek jó minőségű ellátásához szükségünk van” – fogalmazott.

„Így már meg tudunk állni a lábunkon”

A kormány elmúlt négyéves munkáját értékelve kiemelte, hogy „két olyan bajt, nyomorúságot” sikerült megoldani, amely évtizedek óta gondot okozott az embereknek. Az áremelések megfékezését, valamint az „adósrabszolgaságba szakadt családok” megsegítését értékelte sikeresnek a kormányfő.

Beszélt arról, hogy 2010-ben, a kormányváltáskor egy olyan országban éltünk, „ahol volt tízmillió ember és abból 1,8 millió fizetett adót”. „Többen dolgoztak ennél, de a tízmillió ember közös terheiből csak 1,8 millió ember vállalta a ráeső részt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ma már 4,1 millió ember dolgozik, és mindannyian fizetnek adót. „Így már fenn tudunk maradni, így már meg tudunk állni a lábunkon, így már előrejuthatunk” – tette hozzá.

Menjenek el választani

Az önkormányzati választással kapcsolatban arra kérte az embereket, hogy vegyenek részt rajta. Orbán Viktor szerint az önkormányzati választáson az emberek kifejezhetik a bizalmukat a kormány politikája iránt, mert szavazatukkal „a következő négy év kormányzati cselekvőképességét is befolyásoló” döntést is hoznak.

Tóth Gábor, a kórház főigazgatója elmondta: a rendszerváltás óta a legnagyobb beruházás készült el mintegy 4 milliárd forintos beruházással, mely a környéken 150 ezer ember egészségügyi ellátását javítja. Kiemelte, hogy egy stroke-centrumot is kialakítottak, amelynek az utógondozásban is fontos szerep jut.

Ez söpörte el Gyurcsányékat

Ismert, a Fidesz által kezdeményezett „háromigenes” 2008-as népszavazás nemcsak elsöpörte a Gyurcsány-kormány által bevezetett kórházi napidíjat és vizitdíjat, valamint a tandíjat, hanem emellett megmutatta, mennyire kormányellenes hangulat uralkodik az országban – Gyurcsány Ferenc később maga is azt nyilatkozta, hogy már ekkor le kellett volna mondania.

Azt, hogy a lakosság jelentős többsége szakítani akart a szocialista-szabad demokrata kormányzással, jól mutatta, hogy végül 2010-ben a választók a Fidesz–KDNP pártszövetséget juttatták a parlamenti székek több mint kétharmadához.

Helyreteszik a rendszert

Azóta egyébként – ahogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fogalmazott – az elmúlt években tett lépésekkel a kormány nemcsak újjáélesztette az egészségügyet, de egy nemzeti egészségügyi szolgálat alapjait is megteremtette.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.