Orbánék ebben is lekörözték az elődöket

KA

2012. június 14., csütörtök 10:45, frissítve: csütörtök 10:45

A mostani kormányról van a legjobb véleménye az embereknek a korábbi Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kabinettel összehasonlítva – derült ki a Századvég legfrissebb felméréséből. A devizahitelesek megsegítése és az államadósság csökkentése terén elért eredményekkel a legelégedettebbek a megkérdezettek.
A második Orbán-kormány tevékenységét a parlament csütörtöki ülésén értékelik a képviselők.

A Századvég június elején készített felmérése a 2002-es esztendő óta eltelt kormányzati ciklusok, így a 2002–2006-os MSZP–SZDSZ kormány (Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc), a 2006–2010 közötti MSZP–SZDSZ és egypárti MSZP kormányok (Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon), valamint a jelenlegi 2010-es Fidesz kormány teljesítményének megítélését térképezte fel.A válaszadók 46 százaléka szerint a jelenlegi Orbán-kormány összteljesítménye a legjobb az elmúlt 10 évet tekintve. 31 százalék vélekedik úgy, hogy a 2002–2006-os MSZP–SZDSZ kormány teljesítménye volt a legkiemelkedőbb, 23 százalékuk pedig a 2006–2010-es Gyurcsány–Bajnai kormányzati ciklust emeli ki legeredményesebbként.

Ezekben eredményes a kormány

Orbán Viktor vezeti a politikusok népszerűségi rangsorát, míg a Fidesz–KDNP rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal – derült ki az Iránytű Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A kormánypártok a Nyugat-Dunántúlon a legerősebbek, az MSZP a Közép-Dunántúlon, míg a Jobbik Észak-Magyarországon rendelkezik a legnagyobb táborral.

A 2010-es Fidesz kormány elmúlt két évének teljesítményét nem csak összességében, hanem a meghatározott részterületek dimenziójában is a legjobbnak értékelte a megkérdezettek többsége – állapította meg a Századvég. A vizsgált területek közül az alábbiak esetében a témát ismerő válaszadók jelentős többsége az Orbán-kormányt tartja a legeredményesebbnek: bajbajutott devizahitelesek megsegítése (86 százalék), államadósság csökkentése (66 százalék), az emberek véleményének meghallgatása (64 százalék), közbiztonság (58 százalék), Magyarország megújítása, az állam reformja (57 százalék), nemzeti identitás és büszkeség (54 százalék) és a családok védelme (52 százalék).A meghatározott területek közül Magyarország nemzetközi megítélésének javítása, az oktatás helyzetének javítása és az egészségügy helyzetének javítása esetében tapasztalhatók a legkiegyenlítettebb eredmények, itt láthatók a legkisebb eltérések az egyes kormányok teljesítményének megítélésében – szerepel a kutatásban.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.