Orbánnak hízeleg a Hit Gyülekezetének vezetője

MN

2018. március 28., szerda 11:15, frissítve: szerda 14:38

„Számunkra fontos szempont a kormányzásra való képesség, és ez egyértelműen a jelenlegi miniszterelnök mellett szól. Objektív tény, hogy nincs olyan személy az ellenzéki oldalon, aki Orbán Viktorhoz hasonlóan alkalmas volna az ország vezetésére” – nyilatkozta a kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában Németh Sándor, a Hit Gyülekezet vezető lelkésze. A cikk újabb ékes bizonyítéka az egyház és a kormány összeborulásának.

Egy ideje már nem titok, hogy a korábban ellenségként kezelt gyülekezet mára baráttá szelídült a kormánypárt szemében: ennek jelei az elmúlt években már többször megmutatkoztak. Az enyhülés kétoldalú, hiszen nem olyan rég Németh Sándor, az intézmény vezetője a Fidesz–KDNP mellett kampányolt egy vidám vasárnapi istentiszteleten.

A kérdésre, hogy miként lehet feloldani azt a kettősséget, hogy ő maga a bevándorlás ellen emeli fel a hangját, miközben az érdekeltségébe tartozó ATV baloldali, liberális szimpátiájú, Németh Sándor úgy fogalmazott: „az ATV a legfüggetlenebb tévécsatorna, mert nem tükrözi a tulajdonosa értékrendjét”. Hozzátette: „másrészt mégiscsak megjelenhetnek benne a konzervatív, nemzeti értékek is, szemben más baloldali médiumokkal. Az ATV – baloldali szemlélete ellenére – olyan keresztény műsorokat is sugároz, amelyek pozitív értékeket közvetítenek”.

A Fidesz korábban ellenségként tekintett a gyülekezetre, amelyet a konzervatív oldalon üzleti alapon működő szektának tartottak. Később változott a helyzet: a gyülekezet gond nélkül válhat elismert egyházzá, majd az ATV-ben megjelentek az állami hirdetések. Emlékezetes Németh Sándor találkozója Andy Vajna kormánybiztossal, a TV2 tulajdonosával és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval, és az is feltűnő volt, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szólalt fel a Szent Pál Akadémián.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.