Óriási a tét: visszavágna a Fidesz

Kovács András

2012. május 18., péntek 04:00

Döntetlenre javíthatja a kormánypárt–ellenzék arányt a gyomaendrődi képviselő-testületben a Fidesz–KDNP jelöltjének esetleges győzelme a szombati időközi önkormányzati választáson. A Békés megyei kisvárosban 2010 óta már másodszor járulnak az urnákhoz a szavazók, tavaly egy független jelölt nyert.
Hazánkban az idén már négyszer tartottak időközi választást tízezer főnél népesebb településen, és mindannyiszor a kormánypártok örülhettek. Szentendrén a szavazatok csaknem felével győzött a Fidesz–KDNP jelöltje. A főváros második kerületében az MSZP, az LMP és a DK közösen állt be egy független jelölt mögé, de így sem tudták megszerezni a voksok egyharmadát, míg a Fidesz–KDNP mintegy 60 százalékot kapott. Miskolcon nagyon szoros küzdelemben győzött a kormánypárt, míg a Jobbik és az LMP csúfosan leszerepelt. A baloldal korábbi fellegvárásban, Dunaújvárosban pedig a múlt hétvégén kapott ki az MSZP több mint 13 százalékkal a Fidesz jelöltjétől.

Újabb 10 ezer főnél népesebb városban tartanak időközi választást a megszokott időponttól eltérően szombaton. Gyomaendrődön a 6-os számú körzetben a Körösök Vidékéért Egyesület képviselőjének a lemondása miatt kell az urnákhoz járulni. A Békés megyei városban nem ez az első időközi választás a 2010-es őszi önkormányzati megméretés óta, mivel tavaly február 19-én szintén lemondás miatt kellett már szavazni a 2-es számú körzetben.

A 2-es számú körzetben 2010 őszén egy független jelölt hódította el a mandátumot, míg a 2011-es időközi választáson szintén egy pártonkívüli személy nyerte a választást. Akkor a Fidesz–KDNP jelöltje a második helyen végzett 27 szavazattal lemaradva a győztestől. A kisvárosban egyébként a 2010-es önkormányzati választáson fideszes politikus nyerte a polgármester-választást, de a 11 fős képviselő-testületben csak négy kormánypárti politikus ül. Éppen ezért helyi szinten nézve óriási a mostani választás tétje, mivel egy fideszes győzelem esetén a polgármester szavazatával együtt már az ellenzék és a kormánypárt aránya döntetlen lenne.

Erős volt a baloldal

A 6-os körzetben 2010-ben 38,75 százalék élt állampolgári jogával, a választást a Körösök Vidékéért Egyesület jelöltje nyerte a szavazatok 48,18 százalékával. A Fidesz–KDNP 32,12, a Jobbik 11,26, a Munkáspárt 6,46, míg egy független jelölt 1,99 százalékot szerzett. A kormánypárt számára most adott a visszavágás lehetősége, amihez a Jobbik, az MSZP, a Munkáspárt és a Körösök Vidékéért Egyesület aspiránsát kell legyőznie szombaton.

Mivel a 2010-es önkormányzati választáson jelentősen átalakították a szavazókörök beosztását, így nem lehet pontosan megnézni, hogy a 6-os körzetben hogyan alakultak a korábbi támogatottsági adatok. Ezzel szemben érdemes 2002 óta megnézni, hogy a békési városban milyen mértékben változott a pártok támogatottsága. A 10 évvel ezelőtti országgyűlési választáson az MSZP 45,9, a Fidesz–MDF 37,44, míg a Munkáspárt 4,61 százalékot szerzett. A 2004-es európai parlamenti választáson a Fidesz–MPSZ 44,55, az MSZP 38,03, míg az SZDSZ 5,39 százalékot ért el.

Szétesett az MSZP

2006-ban az országgyűlési megméretésen az MSZP 48,33, a Fidesz–KDNP 37,21, míg az MDF 5,09 százalékot ért el. A 2009-es EP-választás alapjaiban rajzolta át a település korábbi választási térképét, mivel a Fidesz–KDNP 51,14, a Jobbik 22,15, az MSZP 16,51, míg az MDF 5,11 százalékot összesített. A két évvel ezelőtti parlamenti választáson a Fidesz–KDNP 48,19, a Jobbik 25,98, az MSZP 15,99, míg az LMP 6,31 százalékot ért el.

A Békés megyei városban egészen a 2009-es EP-választásig enyhe baloldali fölényt figyelhettünk meg, amely előny a 2006-ot követő időszakban eltűnt, és a szocialisták szavazóbázisa is szétesett. Az MSZP jelentős gyengüléséből egyértelműen a Jobbik és az LMP profitált, a szocialisták egyébként mandátumot sem tudtak szerezni a 2010-es helyhatósági választáson. A hétvégi voksolás abból a szempontból mindenképpen mérvadó lehet, hogy képet kaphatunk arról, hogy a szocialisták képesek-e visszaszerezni régi híveiket, valamint folytatódik-e a Jobbik eróziója Kelet-Magyarországon.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.