Óriási bukta: indulhat az MSZP–Gyurcsány háború

Kovács András

2012. július 2., hétfő 12:46, frissítve: hétfő 12:46

Zsinórban harmadik vereségét szenvedte el az MSZP Dunaújvárosban, ahol korábban verhetetlen volt, ráadásul a többi ellenzéki párt is tőlük szerzi a szavazókat. A Demokratikus Koalíció és az LMP nem érte el az öt százalékot, de előbbi mindenképpen jó alkupozícióba került, mivel velük együtt már a szocialisták nyertek volna, akik nem akarnak velük közösködni.
Hazánkban idén már ötször tartottak időközi választást tízezer főnél népesebb településen, és egy esetet leszámítva mindannyiszor a kormánypártok örülhettek. Szentendrén a szavazatok csaknem felével győzött a Fidesz–KDNP jelöltje. A főváros II. kerületében az MSZP, az LMP és a DK közösen állt be egy független jelölt mögé, de így sem tudták megszerezni a voksok egyharmadát, míg a Fidesz–KDNP mintegy 60 százalékot kapott. Miskolcon nagyon szoros küzdelemben győzött a kormánypárt, míg a Jobbik és az LMP csúfosan leszerepelt. A baloldal korábbi fellegvárásban, Dunaújvárosban  májusban kapott ki az MSZP több mint 13 százalékkal a Fidesz jelöltjétől. Gyomaendrődön egy helyi egyesület jelöltje diadalmaskodott, a szocialisták és a Jobbik ismételten nagyon súlyos pofonba szaladt bele.

A 2010-es önkormányzati választás óta immár a negyedik időközi megmérettetésre került sor Dunaújvárosban. Az első esetben lemondás, a többi alkalommal haláleset miatt kellett a választókat az urnákhoz hívni. A választást a 7-es számú körzetben tartották, ahol 2010-ben a Fidesz jelöltje a voksok 42,63 százalékával diadalmaskodott, az MSZP 31,87, a Jobbik 17,89, az LMP 7,62 százalékot ért el.

A körzet egészen a 2009-es EP-választásig a baloldal domináns területe volt, azonban akkor az MSZP tábora szétesett, így a Fidesz relatív többségével is simán tudott nyerni. A szocialisták gyengüléséből egyértelműen a Jobbik, 2009-ben az MDF, 2010-ben pedig az LMP profitált. Ha az utóbbi két erő szavazatait hozzáadtuk volna az MSZP-éhez, akkor már el is tűnt volna a Fidesz előnye.

Viszonylag magas részvétel

A mostani választáson a baloldal ismét külön indult, de a képletet két független jelölt is bonyolította. Az elmúlt hetek közvélemény-kutatásait és Dunaújváros választási múltját nézve a szocialisták joggal reménykedhettek a sikerben, míg a Fidesz abban bízhatott, hogy nem volt vele szemben egységes indulás. Végül a kormánypártok számítása jött be, mivel a velük elégedetlenek nem tudtak egy táborba tömörülni, és a Fidesz jelöltje bár szorosan, de nyert.

2010-es végeredmény a 7-es számú körzetben

Először érdemes a részvételt górcső alá venni, mivel egyes vélemények szerint a 20,85 százalékos arány egyáltalán nem tekinthető jelentősnek. A májusi dunaújvárosi választáson 19,82 százalék vett részt, az idei első félévben a tízezer főnél népesebb településeken 26,43 százalék volt az aktivitási arány. Ennek alapján egy viszonylag tét nélküli voksoláson, egy forró nyári vasárnap egyáltalán nem számít alacsonynak a megjelenési arány, ráadásul 2010 őszén 36,25 százalék élt állampolgári jogával.

Jobbikos és LMP-s bukta

A voksolást Nagy Zoltánné nyerte a szavazatok 35,33 százalékával, Magyar András, az MSZP aspiránsa 33,89 százalékot ért el. Harmadik helyen Kozma Erzsébet független jelölt végzett 13,17 százalékkal. Csóka Bernát (Jobbik) 6,7, Czuczor Zsolt (Demokratikus Koalíció) 4,91, Szilágyi Zsolt (független), Gergely Ákos (LMP) 1,67 százalékot ért el.

2012-es végeredmény a 7-es számú körzetben


2010-hez képest azt láthatjuk, hogy a Fidesz aránya 7 százalékkal csökkent, miközben az MSZP gyakorlatilag megőrizte korábbi táborát. A Jobbik elvesztette korábbi táborának kétharmadát, de ebben vélhetően szerepet játszott, hogy 2010-es jelöltje most függetlenként indult, és több mint 13 százalékot ért el. A voksolás másik nagy vesztese a Gyurcsány-párt lett, mivel nem sikerült elérnie az 5 százalékos küszöböt, ráadásul ha nem indultak volna, vélhetően az MSZP nyert volna. Az LMP gyakorlatilag eltűnt a körzetben.

Leülnének

A választást követően azonnal elindultak a reagálások, amelyek közül érdemes kiemelni Gréczy Zsoltét, aki Gyurcsány egyik legközelebbi híve. Úgy látja, teljes összefogás kell a demokratikus ellenzéki oldalon. Ehhez az MSZP és az LMP részéről nagyobb nyitottságra van szükség – fogalmazott. „Az MSZP annak örülhet, hogy ugyan egy baloldalinak tartott körzetben sem verte meg a Fideszt, de nagyon közel kerültek hozzájuk. Ez azonban kevés: le kell ülni tárgyalni helyben és országosan.”

Az MSZP számára 2010 óta a mostani volt a harmadik kudarc azon a településen, ahol 1994–2009 között meghatározó pozícióban volt, és a jobbközép erőknek esélyük sem volt a sikerre. A szocialisták minden felmérés ellenére nem tudják korábbi híveiket megszólítani, és rajtuk kívül más nem tudja őket teljes mértékben maguk mellé állítani. Egyáltalán nem biztos,hogy egy teljes baloldali összefogás mozgósító erővel hatna, mivel erre már volt példa a II. kerületben, és ott nem történt áttörés. Amíg egy ilyen településen nem lesznek képesek a szocialisták simán nyerni, addig nem nagyon bízhatnak az országos sikerben.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.