Óriási közbeszerzést bukott Mészáros Lőrinc

Jandó Zoltán

Jandó Zoltán

2017. augusztus 11., péntek 09:49, frissítve: péntek 17:34

Bár indult a közbeszerzésen, mégsem Mészáros Lőrinc cége építheti a Szombathely, illetve a környező települések árvízi védelmét szolgáló dozmati víztározót. Az Orbán Viktorral baráti kapcsolatot ápoló felcsúti polgármester vállalata, a Mészáros és Mészáros Kft. (M&M) a Békés Drén Kft.-vel közösen adott be ajánlatot, de az túl drágának bizonyult. A tendert kiíró Országos Vízügyi Főigazgatóság így végül nem a konzorciumnak ítélte a munkát.

Pedig elég komoly projektről van szó: az uniós pénzből épülő víztározóra kétmilliárd forintos támogatást adtak a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban. Ebből egyebek mellett kiépítenek egy 421 méter hosszú és legfeljebb 8 méter magas völgyzáró gátat, amely elvileg képes lesz visszatartani a Szombathely közelében futó Arany-patakon érkező árhullám kétharmadát. A gáthoz építenek egy bejáróhidat, és bő fél kilométer hosszan még oldaltöltést is felhúznak.

A friss közbeszerzésre egyébként a tervezett dotációnál jóval alacsonyabb ajánlatok érkeztek, bár az nem egyértelmű, hogy a tender a teljes támogatott projektet lefedi-e. Mindenesetre Mészárosék nettó 1,23 milliárd forintért vállalták volna a több oldalon át részletezett munkát, és ezzel az ajánlattal bukták el a megbízást. A befutó végül a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. és a Meliorációs és Rekultivációs Kft. alkotta konzorcium lett. Ők bő 40 millióval kértek kevesebbet, mint Mészárosék.

Pedig a felcsúti polgármesternek és mostani partnerének is van már tapasztalata az árvízvédelem területén. Bő két évvel ezelőtt például épp ugyanebben a felállásban zsebeltek be egy komolyabb megrendelést. Akkor egy egyszereplős, verseny nélküli közbeszerzésen nyerték el a közép-Tisza-vidéki, az alsó-Tisza-vidéki, a Körös-vidéki és a tiszántúli vízügyi igazgatóságok területére eső árvízvédelmi munkákat 9,9 milliárd forintos ajánlatukkal. A 2015-ös tenderben a Felső-Tisza még kimaradt a szórásból, az idén azonban Mészáros Lőrincnek már azt is sikerült megszereznie: egy több céget tömörítő konzorcium tagjaként 9,84 milliárdért kapta meg a munkát.

Utóbbi egyébként még csak nem is a legnagyobb idei állami megrendelése az M&M Kft.-nek. Bár egy ideje már tudni lehet, a Közbeszerzési Értesítőben épp a napokban jelent meg, hogy a Hídépítő Zrt.-vel közösen a Mészáros és Mészáros építheti a Komárom, illetve Komárno közötti, magyar–szlovák határon átívelő Duna-hidat. Ezért a munkáért 91,2 millió eurót, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 27,8 milliárd forintot tehet zsebre a két társaság.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.11.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.