Országos hiány a rotavírus elleni oltásból

2018. február 13., kedd 06:38, frissítve: kedd 11:36

Országos hiány van a rotavírus elleni – RotaTeq nevű – védőoltásból, amit március végéig nem is lehet megrendelni – értesült a Magyar Nemzet. A vakcinahiány azok számára okozhat komoly problémát, akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot. Ugyanis ennek a harmadik elemét nem lehet beszerezni a gyógyszertárakban. Mindez azt is jelenti, hogy 30 ezer forintot fizethettek ki feleslegesen azok a családok, ahol a született gyermek a védettséghez szükséges három oltásból kettőt már megkapott. Az utolsó vakcina nélkül nem lesz védett a gyermek, és az oltást csak nyolc hónapos korig lehet beadatni.

A Magyar Nemzetnek egy felháborodott soproni édesanya mesélt arról, hogy 28 ezer forintot fizetett az első két oltásért, és bár végigtelefonálta a város tizenöt gyógyszertárát, sehol nem tartottak a hiányzó, utolsó vakcinából. Mint mondta, Budapesten is próbálkozott, de telefonon ott is csak arról tájékoztatták, hogy a várólistára tudják felvenni.

Az egyik legtöbb halálesettel végződő kisgyermekkori megbetegedést éppen a rotavírus okozza világszerte.

Magyarországon évente 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a köznyelvben csak „hányós-hasmenős” betegségként emlegetett kórokozó miatt, valamint akár harmincezer otthon kezelt gyermek is érintett lehet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján elérhető, átmeneti termékhiányról tájékoztató táblázatból megtudtuk: a RotaTeqből már december 15. óta hiány van. Eddig valószínűleg azért nem jelentkezett a probléma, mert sok gyógyszertárban még volt készleten a vakcinából. Ennél nagyobb probléma, hogy a tájékoztatás alapján legalább március 27-ig nem lehet kapni az oltást átmeneti gyártói probléma miatt.

Kerestük a terméket előállító MSD gyógyszercéget, de hiába érdeklődtünk telefonon arról, mi az oka a hiánynak, és hogyan fordulhat elő ilyen, az ígéretek ellenére kérdéseinkre nem érkezett válasz. Hiába zúdulnak tehát az édesanyákra a reklámok, hogy védjék babáikat a rotavírustól, mert az súlyos kiszáradást is okozhat, és akár halálos is lehet, az oltáshoz képtelenség hozzáférni. Figyelemre méltó, hogy a hiányról nem tájékoztatták azokat, akik megvásárolták az oltássorozat első és második elemét darabonként körülbelül 15 ezer forintért. Kérdéses, hogy ilyen esetben a gyártó cég hajlandó-e megfizetni azok kárát, akik nem jutnak időben a vakcinához.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke lapunknak elmondta: a RotaTeq nem helyettesíthető, ami azt jelenti, hogy ha a gyermek nyolc hónapos koráig nem sikerül beadni a harmadik vakcinát, akkor nem lesz védett. A szakember hozzátette: igaz, hogy létezik egy másik vakcina is, a Rotarix – ami két oltásból áll –, de ha valaki már elkezdte beadatni a RotaTeqet, akkor már nem tud váltani.

Lapunk több budapesti gyógyszertárnál is érdeklődött, de sehol nem lehetett már kapni a RotaTeq vakcinát, tehát csak várólistára lehet jelentkezni. A patikák munkatársai elmondták: figyelembe veszik, hogy vásárlók gyermeke mennyi idős, illetve azt, hogy hány oltást kapott, s az kerül előrébb a listán, akinek sürgősebb megkapnia az oltást. Egyben azt javasolták, hogy a kisebb patikáknál próbálkozzanak a szülők, hátha ott akad még egy-egy vakcina.

Az oltóanyag hiánya miatt kialakult helyzetet nehezíti, hogy a rotavírus elleni vakcinát és a kötelező védőoltásokat nem lehet egyszerre beadni. Az oltások közt legalább két hétnek kell eltelnie. Tehát nem elég, ha valaki az utolsó pillanatban hozzájut a szükséges szerhez, mert ha éppen akkor esedékes a kötelező oltás, már nem adható be a megszerzett vakcina.

A lapunknak nyilatkozó édesanya elmondta, nem ez az első eset, hogy Ausztriába kell mennie, hogy meg tudjon vásárolni egy ajánlott oltást. Abban bízik, hogy ott kapható lesz a vakcina. Hozzátette, az agyhártyagyulladás elleni Meningococcus B oltást is ott vásárolta meg, ugyanis ötezer forinttal olcsóbb volt, mint Magyarországon.

Az oltás azért is fontos, mert nem minden kisgyermek szervezete tud megküzdeni a vírussal. Tavaly egy lakiteleki gyermek egy óvodai kirándulás után lett rosszul, s bár egy időre jobban lett, állapota ismét romlott, és édesanyja karjaiban halt meg.

Említésre méltó, hogy sokan vannak, akik az ajánlott oltásért hajlandóak kifizetni a 45 ezer forint körüli vételárat is, hogy védettséget szerezzenek gyermekük számára, azonban hiába a szülők igyekezete, ha közben az oltást képtelenség megvásárolni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.13.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.