Országos listát állít az Együtt, de a választókerületek felében nincs jelöltje

MN

2018. március 5., hétfő 17:28, frissítve: hétfő 17:35

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja országos listát állít az április 8-i választáson, az ehhez szükséges dokumentumokat benyújtották a Nemzeti Választási Bizottságnak – írta az MTI a párt elnökének és miniszterelnök-jelöltjének a sajtótájékoztatója alapján.

Az Index ugyanakkor cikkében azt írta: Szigetvári Viktor szerint ugyan még nem véglegesek az adatok, de 15 megyében majdnem ötven egyéni jelöltet állítanak majd. A miniszterelnök-jelölt mindezt úgy értékelte, hogy várakozáson felül jól sikerült az aláírásgyűjtésük, és képesek voltak bebizonyítani, hogy pártjuk országos szervezettel és hálózattal rendelkezik.

Pedig ez a szám azt jelenti – értékeli az Index –, hogy négy megyében egyáltalán nem lesz Együtt-jelölt. A választókerületek több mint a felében nem sikerült 500 támogatót találni, így azokban nem lesz jelöltjük a szavazólapon, és e helyeken még töredékszavazatokra sem számíthat az egyéni jelöltek után a párt.

Az Együtt eddig bejelentette, hogy két-két MSZP-s, DK-s, LMP-s és két független (Kész Zoltán és Mellár Tamás) javára visszalép a párt. De az Együtt irányába semmilyen viszonzás nem történt eddig – derült ki Szigetvári Viktor szavaiból.

– A párt úgy látja, hogy áprilisban az egyéni választókerületekben lehet leváltani az Orbán-rezsimet – mondta Szigetvári Viktor, aki szerint ezért az a felelős magatartás, ha az ellenzék olyan egyéni jelölteket állít, akik választókerületükben képesek legyőzni a Fideszt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Együtt hisz abban, hogy Hódmezővásárhely példáját mindenkinek értenie kell – fogalmazott a politikus, közölve: emiatt több választókerületben is visszaléptek az LMP és az MSZP javára, most azt várják, hogy ezek a visszalépések váljanak kölcsönössé. Hozzátette, a Jobbikkal nem készülnek együttműködésre.

Szigetvári Viktor kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nem tárgyalnak senkivel az egyéni választókerületekről, de ez nem rajtuk múlik, ők készek a megegyezésre.

A pártelnök Juhász Péter is azt hangsúlyozta, hogy ha minden választókerületben csak egy ellenzéki jelölt áll szemben a Fidesszel, akkor leváltják a kormánypártot. – Történelmi bűn lenne, ha az ellenzéki pártok kihagynák a lehetőséget – jelentette ki.

– Mindezek tudatában az Együtt boldogan fogadta el Karácsony Gergelynek, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének a javaslatát, hogy március 15-én közösen ünnepeljenek – fogalmazott. A rendezvényen a párt részéről az Együtt csepeli jelöltje, Szabó Szabolcs fog felszólalni, „akinek az esete, azt hiszem megtestesíti azt, hogy miért fontos az, hogy ne (...) támadják hátba ellenzéki oldalról” – tette hozzá a pártelnök.

Az MTI tudósítása hozzáteszi: más témában feltett kérdésre válaszolva Szigetvári Viktor azt mondta, hogy szükségtelennek tartja a határkerítést, miniszterelnökként megszüntetné a tranzitzónát, uniós keretek között erősítené meg a határvédelmet és bevezetné a betelepítési kvótát.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.