Orvoshiány miatt bezárt a gyermekosztály, „migráncshisztit” emleget egy főorvos

MN

2018. február 23., péntek 19:38, frissítve: szombat 08:48

Személyi feltételek hiánya miatt határozatlan ideig szünetel a betegellátás 2018. február 23-ától a sátoraljaújhelyi kórház csecsemő- és gyermekosztályán, valamint a gyermekszakrendelésen – közölte az intézmény a honlapján. Magyarul péntektől Sátoraljaújhelyen nincs gyermekosztály, mert nincs hozzá elegendő szakképzett ember: feltehetően orvos, de lehet, hogy szakápoló sem.

A közleményben azt írták, hogy a szülészeti és nőgyógyászati osztályon az újszülöttek ellátása és felügyelete folyamatosan biztosított, de az is a város házi gyermekorvosainak segítségével. A sátoraljaújhelyi és sárospataki csecsemő és gyermek betegeket ügyeleti időben a városi összevont háziorvosi ügyeleten látják el.

Az illetékes államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházat jelölte ki a betegek ellátására, ez azt jelenti, hogy a vidéki gyermek betegeket napközben, illetve ügyeleti időben is szakellátásra a Sátoraljaújhelytől több mint nyolcvan kilométerre lévő Miskolcra kell irányítani. Ennél már Kassa is közelebb van (55 kilométer), de nyelvtudás és EU-s egészségbiztosítási kártya nélkül nem érdemes útnak indulni.

„Migráncshiszti”

A kórház nem közölte, pontosan mi történt, miért lépett fel a „személyi feltételek hiány”, de az intézmény Facebook-oldalára írt kommentekből az derül ki, hogy felmondott az egyetlen szakorvos. A kórház honlapjának tárolt változatán is egyetlen szakorvos neve szerepel a gyermekosztályon, a megbízott osztályvezetőé: Abdul Gafor Faris. A többiek „közreműködőként” vannak feltüntetve.

A kórház egy másik főorvosa, a patológiai osztály vezetője erre csak annyit írt: „migráncshiszti”. Ezen láthatóan felháborodott egy nő, aki láthatóan ismeri a helyzetet. Azt írta: a felmondott orvos magyar állampolgár, húsz évet dolgozott a kórházban. „Amíg húzta az igát, addig jó volt? Most meg már egy migráncs.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Korábban a Központi Statisztikai Hivatal Egészségügyi statisztikai évkönyvéből kiderült, hogy több ezer orvos hiányzik Magyarországról: 2015-ben az orvosok országos nyilvántartásában 63 460 szakember szerepelt, ám a valóságban csupán 35 854-en tevékenykedtek a hazai egészségügyi ellátásban. Ráadásul mind nagyobb a szakmából kiöregedő, nyugdíjas orvosok száma, és őket nem pótolja megfelelő ütemben a fiatal nemzedék; sokan döntenek úgy, hogy inkább külföldön próbálnak érvényesülni.

Nem is olyan rég egy konferencián hangzott el, hogy nincs olyan törvény, amely előírná, hogy kötelezően működjenek házi gyermekorvosi praxisok az országban. Akik pedig most ellátják a gyerekeket, egyre inkább kiöregednek, és a betegeket olyan háziorvosokhoz irányítják, akik nem öt évig tanulták a gyermekgyógyászatot, hanem esetleg csak négy hónapig.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.