Összedől Dózsa László 56-os mítosza – az antropológus szerint sem ő van a képen

2018. február 27., kedd 16:15, frissítve: szerda 07:16

Az antropológus szakértő számára nem kérdés: Pruck Pál szerepel azon az ikonikus felvételen, amelyet az 56-os emlékév óriásplakátjain, falfestésein használt a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány – derült ki az ügy mai tárgyalási napján. Érdemes felidézni: az eljárás azért indult, mert Pruck Pál lánya szerint megsértették édesapja kegyeleti jogait, miután a tévedésre rámutató jelzése ellenére sem módosították a plakátokon a nevet, sőt egy házfestésen ma is Dózsa László neve szerepelne, ha azt időközben nem festik át. A közalapítvány pedig annak ellenére is ragaszkodik ahhoz, hogy Dózsa László színész szerepel kamaszként a képen, hogy a fénykép azonosítását végző Horváth Miklós történész elismerte: hibázott, amikor Dózsát és nem Pruckot azonosította a felvételen.

Mindenesetre a bíróság által felkért szakértő szerint a Pruck család által a bíróság rendelkezésére bocsátott képeken szereplő gyermek – Pruck Pál – alakja „igen nagy valószínűséggel megegyezik” a Life Magazinban megjelent felvétellel. A Pruck Pált már érettebb korában megörökítő katonaigazolványa és jogosítványa esetében pedig arra jutott, hogy azok nagy valószínűséggel megegyeznek az ikonikus fotón szereplő személlyel. A szakértő megállapításait Bene Lajos bíró úgy magyarázta, hogy az értékelések 90 és 100 százalék közötti bizonyosságot jelentenek.

Noha a tanácsvezető a teljes szakértői jelentést nem ismertette, néhány részlet kiderült arról, hogy a szakértő milyen szempontok alapján vizsgálódott. A jelek szerint különös figyelmet szentelt például a fülnek. Eszerint a vizsgált ifjúkori képeken (így az emlékév során felhasznált képen is) a fülek hátul szögletesek, csúcsosak. Az orrhegyek mindkét képen félgömbszerűek, az ajkak pedig a képen vaskosak.

Ugyanakkor egy bírósági ügykezelési mulasztás miatt – egyelőre – nem tekinthető perdöntőnek a szakértői jelentés. Az ikonikus felvételt ugyanis nem az eredetileg megkapott képformátumban kapta meg a szakértő. Így a bíró az eljárási szabályokhoz ragaszkodva a szakvélemény kiegészítését rendelte el, immár a bíróság költségére. A már elvégzett antropológiai vizsgálat mindenesetre bruttó 200 ezer forintba került.

Az a novemberi tárgyaláson derült ki, hogy már a közalapítvány munkatársai sem biztosak abban, hogy valóban Dózsa László szerepel a felvételen, a felelősséget pedig a hibáját elismerő Horváth Miklós történészre igyekeznek tolni. Eközben néhány napja a zuglói Nagy Lajos király útjai falfestésről eltüntették Dózsa László nevét. Ám a 444.hu megtudta, hogy azt nem a Schmidt Mária vezette közalapítvány tüntette el, hanem a Karácsony Gergely által vezetett Zugló önkormányzata.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.