Összefogással szorongatható meg Hende Csaba a körzetében

MN

2018. március 14., szerda 13:38, frissítve: szerda 14:12

A Jobbik jelöltje is verheti Hende Csabát a Vas megyei 1-es választókerületben, de ehhez még össze kellene fognia az ellenzéknek, hogy egyelőre rejtett tartalékaikat is mozgósítsák – írja a Hír TV a Közös Ország Mozgalom (KOM) felmérésének adatai alapján. A felmérés szerint Balassa Péter egymaga most csak 33 százalékot szerezne a fideszes jelölttel szemben, mellette az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Nemény András is esélyes, ő 35 százalékot kapna a korábbi miniszter ellen. Harmadik helyen Németh V. Ákos áll az LMP-ből, végül pedig a momentumos jelölt áll a rangsorban, ő 15 százaléknyi voksot kapna.

Ha minden ellenzéki elindulna a kerületben, akkor Hende 43 százalékkal vinné a körzetet. Nemény 23, Balassa pedig 20 százalékot kapna. Németh népszerűsége 8 százalékon áll, a Momentum jelöltje 3 százalékot kapna.

 

Akkor válik a kép kedvezőbbé a jobbikos Balassa számára, ha a Közös Ország Mozgalom oldalán bemutatott indirekt becslést vesszük figyelembe, amely az egyelőre még határozatlan vagy jelöltrangsorukat titkoló megkérdezetteket is elosztja a jelöltek között aszerint, hogy egyebekben inkább egyik vagy másik párt támogatóira jellemző válaszokat adtak-e a pártrokonszenveikre vonatkozó és más kérdéseknél. Ha ezeket az eredményeket nézzük, akkor Balassa messze a legerősebb ellenzéki jelölt, és az egyetlen, aki szoros versenybe tud kerülni Hende Csabával szemben.

Varga Tamás, az Együtt jelöltje végül nem indul a választáson, a Momentum pedig az utolsó pillanatban lecserélte jelöltjét, ám a két politikus és pártjuk elhanyagolható támogatottsága miatt ez érdemben nem befolyásolja a kutatás következtetéseit.

Rig Lajos a legtámogatottabb ellenzéki Tapolcán

A Hír TV emellett azt írja, a Veszprém megyei 3-as kerületben a jobbikos Rig Lajosnak van esélye megverni Fenyvesi Zoltánt. Ha minden más ellenzéki jelölt visszalépne, akkor a korábbi tapolcai alpolgármester 45-55 százalékban még vesztene a fideszes jelölttel szemben, de csak azért, mert az ellenzéki szavazók közül sokan haboznak letenni a voksukat más jelölt mellett, amikor azt kell elképzelniük, hogy mit tennének, ha elsődleges választottjuk nem indulna. A második legesélyesebb az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Kárpáti Lajos, aki egymaga 35 százalékot szerezne Fenyvesi ellen, az LMP-s Takács Lajos 18, Molnár Tibor az Együttből 15, a momentumos Csernák Éva pedig 11 százalékot érne el a fideszes jelölttel szemben, ha egy az egy elleni küzdelemről lenne szó.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ha mindenki elindul, akkor is Rig Lajos a legtámogatottabb ellenzéki, 32 százalékon áll. Második helyen Kárpáti áll 18-cal, Takács 4 százalékot kapna, Molnár és Csernák 1-1 százalékon áll. Fenyvesi pedig 41 százalékkal vinné a Tapolca központú körzetet.

 

Akkor fordul az ellenzék javára a kocka, ha a jelenleg még másodlagos preferenciáikról nem szívesen nyilatkozók valószínűsíthető vonzódásait is figyelembe vesszük. Ezt a KOM egy indirekt becsléssel oldja meg, amely más kérdésekre adott válaszaik alapján osztják el az ilyen megkérdezetteket azoknál a jelöltkombinációknál, amelyekre nézve nem adtak világos választ. E szerint a számítás szerint tehát az egyelőre rejtőzködő vélemények politikai aktivizálódása és maximális választási részvétel mellett Rig már most is 51-49-re nyerné párharcát a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben, és a többi ellenzéki jelölt is lényegesen jobban szerepelne, bár Rignek nem jutna a közelébe.

A részletes elemzéseket ide kattintva és ide kattintva találja.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.