Összefogott a magyar baloldal az ukrán nyelvtörvény ellen

MN

2017. szeptember 9., szombat 12:25, frissítve: szombat 11:19

Közös szolidaritási demonstrációt tartanak Budapesten a baloldali ellenzék pártjai a kárpátaljai magyar oktatásért. Az ukrajnai alapfokú iskolákban és óvodákban az anyanyelvi tanulást ellehetetlenítő nyelvtörvény miatt vasárnap 16 órától már biztosan együtt tüntet az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt, az LMP, a Liberálisok, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért. A demonstrációt a Közös Ország Mozgalom Alkotmány utcai közösségi terénél (Agóra) tartják majd. A szervezők szerint egyelőre egyeztetés alatt áll a Fidesz–KDNP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt részvétele a rendezvényen.

A tüntetés felhívása szerint az ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény – semmibe véve az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket és a saját alkotmányát – korlátozza a kárpátaljai magyar gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségét. A jogszabály egyebek közt csak az általános iskola első négy osztályában engedélyezi valamennyi tantárgy anyanyelven való oktatását.

Magyarország után Lengyelország is felemelte szavát a kijevi intézkedés ellen, bár jóval csendesebben. Varsó figyelemmel fogja kísérni az ukrán oktatási törvény végrehajtását, és minden szükséges lépést megtesz a lengyel anyanyelvű oktatás biztosítására – olvasható a lengyel külügyi tárca honlapján.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.