Összefogott a magyar baloldal az ukrán nyelvtörvény ellen

MN

2017. szeptember 9., szombat 12:25, frissítve: szombat 11:19

Közös szolidaritási demonstrációt tartanak Budapesten a baloldali ellenzék pártjai a kárpátaljai magyar oktatásért. Az ukrajnai alapfokú iskolákban és óvodákban az anyanyelvi tanulást ellehetetlenítő nyelvtörvény miatt vasárnap 16 órától már biztosan együtt tüntet az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt, az LMP, a Liberálisok, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért. A demonstrációt a Közös Ország Mozgalom Alkotmány utcai közösségi terénél (Agóra) tartják majd. A szervezők szerint egyelőre egyeztetés alatt áll a Fidesz–KDNP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt részvétele a rendezvényen.

A tüntetés felhívása szerint az ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény – semmibe véve az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket és a saját alkotmányát – korlátozza a kárpátaljai magyar gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségét. A jogszabály egyebek közt csak az általános iskola első négy osztályában engedélyezi valamennyi tantárgy anyanyelven való oktatását.

Magyarország után Lengyelország is felemelte szavát a kijevi intézkedés ellen, bár jóval csendesebben. Varsó figyelemmel fogja kísérni az ukrán oktatási törvény végrehajtását, és minden szükséges lépést megtesz a lengyel anyanyelvű oktatás biztosítására – olvasható a lengyel külügyi tárca honlapján.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.