Összefogott a magyar társadalom

NT

2012. április 20., péntek 13:50

Széles társadalmi összefogás jött létre a télen a hajléktalan emberek ellátása érdekében – mondta a Menhely Alapítvány igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Aknai Zoltán szerint „olyan széles társadalmi összefogás jött létre, amilyenre eddig nem volt példa”, s ezért köszönetet mondott civil és egyházi szervezeteknek, önkormányzatoknak, a rendőrségnek, a közterület-felügyeletnek, vállalkozásoknak, valamint magánszemélyeknek.

Az volt a legnagyobb győzelem, hogy ezen a télen valóban mindenki beszállt a hajléktalanok megmentésébe – mondta még március elején Tarlós István főpolgármester.

Közlése szerint az alapítvány krízisautója mintegy másfél ezer esetben ment ki valamilyen helyszínre. A rászorulók elhelyezését segítendő még két autót bocsátott rendelkezésükre a Belügyminisztérium.

Az igazgató elmondta, az utcai szolgálatok jelentése szerint Budapesten és Pest megyében a télen mintegy tízezer esetben kellett meleg helyre szállítani arra rászoruló embert. Beszámolt arról is, hogy az alapítvány diszpécserszolgálatához mintegy kilencezer telefonhívás érkezett a télen, a legtöbb februárban, több mint háromezer.

Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa arról beszélt, hogy a szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány által létrehozott, több szervezetet tömörítő Budapesti Hajléktalanügyi Konzorcium legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a közterületen élő emberek számára szállást, az utcánál jobb ellátást biztosítson. Szólt arról is, hogy a fővárosi utcai gondozó szolgálatok 1689 közterületen élő embert regisztráltak.

Április elején az MNO arról írt, hogy a Menhely Alapítvány országos felmérést végzett, akkor az derült ki, hogy Magyarországon több mint mint két és fél ezer hajléktalan élhet a közterületeken. A gyorsjelentés szerint akkor 8641 hajléktalan vett részt a kérdőíves felmérésben.

A sajtótájékoztatót követően a Menhely Alapítvány átadta a Köszönöm-díjat. Az elismerést tavaly hagyományteremtő szándékkal alapították azzal a céllal, hogy elismerésüket és köszönetüket fejezzék ki azoknak az embereknek, akik emberségből és segítőkészségből kiemelkedőt nyújtottak. A díjban Markocsán Sándor futóedző részesült.

Az MNO utcára vonult, hajléktalanokat faggatott, és egy szállóra is ellátogatott, hogy megtudja az igazságot: tényleg az utcát választják-e a fűtött menedékszállók helyett a fővárosi hajléktalanok a hideg teleken.

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.