Összejöttek az aláírások, Alkotmánybíróság elé kerül a lex CEU

MN

2017. április 21., péntek 10:53, frissítve: péntek 11:07

Az LMP összegyűjtötte a független, jobbikos és szocialista képviselők aláírását, és benyújtotta az Alkotmánybírósághoz a lex CEU néven ismertté vált törvénymódosítás elleni indítványt – jelentette be Hadházy Ákos, a párt társelnöke. Az úgynevezett utólagos normakontrollt legalább 50 képviselőnek kell kezdeményeznie, egyik ellenzéki frakció sem képes önmagában.

A közleményben azt írja: „a zöldpárt most azt várja az Alkotmánybíróságtól, hogy tegyen eleget a kötelességének, és tegyen pontot az ügy végére”. Az LMP szerint a törvény – amely lehetővé teszi, hogy ellehetetlenítsék a Közép-európai Egyetem (CEU) működését – egyértelműen alkotmányellenes, amit jogászok és jogtudósok is világossá tettek, csak Áder János köztársasági elnök állt a Fidesz mellé, amikor aláírta a rendkívüli eljárásban elfogadott jogszabályt. 

„Soha annyian nem fordultak szembe ezzel a kormánnyal azok közül, akik egyébként a Fideszt támogatják, mint most” – írja Hadházy, aki maga is fideszes önkormányzati képviselő volt az úgynevezett trafikmutyi nyilvánosságra hozatala előtt. Az LMP szerint ugyanakkor nemcsak a CEU megmentéséről van szó, hanem általában az oktatás és a kutatás szabadságáról.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.