Összeröffentek: sertéstelepet vett Kósa Lajos anyja

MN

2017. december 27., szerda 11:53, frissítve: szerda 14:32

Lendületesen nő Kósa Lajos családi körének céges birodalma, a nemrég kinevezett tárca nélküli miniszter idős anyja megvásárolta egy mátészalkai sertéstelep felét.

A vétel még 2015 nyarán történt, Fiák István ügyvéd irodájában: a 82 éves asszony egy rokoni testvérpártól, Szilágyi Balázstól és Gábortól vásárolta meg a jelenleg Méker Kft. néven működő disznótenyésztő üzem üzletrészének 50 százalékát.

Az új tulajnak nincs köze az állattenyésztéshez, nyugdíjazásáig védőnőként, majd bölcsődevezetőként dolgozott – írja a Népszava.

Összetörték a malacperselyt?

Hogy Kósa Lajos édesanyja miből vette meg a telep felét, arról a megkérdezett Szilágyi testvér nem akart nyilatkozni a lapnak. Az viszont biztos, hogy a vétel előtt még minimális, hetvenezer forintos saját tőkével, kétszáztízezres eszközállománnyal rendelkező Méker Kft.-nek 2015 végére – miután Kósáné belépett a vállalatba – viszont már 67 milliós volt a saját tőkéje, javarészt annak köszönhetően, hogy közben belekerült 47 millió forint a kasszába, bár a cég évközi tevékenysége mínuszos volt. Ráadásul, Kósa anyjának megjelenése után rendezték a cég tetemes adósságát is.

A Népszava cikke szerint a vétellel szó szerint a széteséstől mentették meg a Szilágyi testvérek érdekeltségébe tartozó állattenyésztő családi vállalkozást. A Méker Kft. elődjének tekinthető Szalka-Pig Kft. ugyan évtizedeken át nyereségesen működött – 2012-ben például 315 milliós forgalom mellett 20 milliós üzemi hasznot könyvelhettek el – egy régi hitel miatt azonban a kft. először megrogyott és újabb kölcsönre szorult, 2014 nyarára pedig felszámolás alá került; még a mátészalkai telepet is árverésre bocsátották, bár végül nem jelentkezett rá vevő.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

2015 elején azonban egy apró, adminisztratív esemény jelezte, hogy a Szilágyiaknak mégis sikerült valamit összehozni a háttérben. A nagyobbik fiúnak volt még korábbról egy zöldség-gyümölcsös kereskedőcége a szomszédos Jármiban. A Méker Kft. fő tevékenységét 2015 februárjában megváltoztatták, méghozzá sertéstenyésztésre. Ezt követte a cikk elején bemutatott üzlet. Annyi biztos, hogy akárki is finanszírozza a Méker Kft.-t, jó üzletet csinált: a sertésvállalkozás tavaly már 30 milliós tiszta profitot ért el – jegyzi meg a Népszava.

Családi körök

Nem csak a 82 éves mama látta meg a kínálkozó piaci lehetőséget: Kósa Lajos felesége, Porkoláb Gyöngyike idén márciusban potom hatmillió forintért vásárolta meg a 115 millió forintos jegyzett tőkéjű, főként „üzletviteli tanácsadást” nyújtó Tocó-Pece Kft.-t.

A céget attól a Fiák Istvántól vette meg Kósa felesége, aki már sertéstelepüzlethez is segítséget nyújtott. Fiák nem mellesleg egy iskola-, szociális és nyugdíjas-szövetkezeteket és munkaerő-kölcsönző vállalkozásokat tömörítő, kiterjedt céghálózat egyik tulajdonosa, illetve a Kósa vezette korcsolyaszövetség elnökségi tagja.

A Fiák-féle céghálózat egyik tagja pedig a debreceni Horizon2020 Nonprofit Kft., ami tavaly júniusban – alig néhány héttel a bejegyzése után – 450 millió forint támogatást kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól ukrán munkavállalók „Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítése” címén.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.