Összesen 30 embert talált el Orbán diákhitel-amnesztiája

MN

2018. március 21., szerda 09:58, frissítve: szerda 10:08

Lassan 20 ezer korábbi olyan diákhitelesnek mondták fel a szerződését, akinek adóssága behajthatatlannak tűnik – írja a 24.hu. Eközben a kormány mentőövével, amelyet a nagycsaládos nőknek dobott, összesen harmincan éltek.

A portál rákérdezett a pártoknál, mit kezdene ezzel a helyzettel, ha kormányra kerülne.

A legtöbb ellenzéki párt abban egyetért, hogy a diákhitel hasznos, hiszen segít a diplomaszerzés időszakában, azonban úgy tűnik,

átalakításra szorul a rendszer, hogy a diákhitel ne legyen „bújtatott tandíj”.

Az MSZP, a Párbeszéd és az Együtt a diplomaszerzés után elengedné a teljes, még tartozás formájában fennálló hitelösszeget, akik pedig már kifizették a pénzt, adójóváírásként visszakaphatnák később. Az Együtt még erre is ráígér: akik önerőből jutottak el a diplomáig, azokat is érné kompenzáció adójóváírás formájában.

A Jobbik korlátozná a diákhitel hozzáférését, hiszen nem szorul rá mindenki Magyarországon. A rászorulók viszont kamattámogatott hitelt kaphatnának olyan konstrukcióban, ami nem terhelné a felvevőket évtizedeken át. A párt szerint nem volt teljesen őszinte a kommunikáció a Diákhitel Központ részéről a diákokkal.

A DK a visszafizetés halaszthatóságának pártján van, a tartozás teljes összegét nem engedné el.

Az LMP emelne az ösztöndíjakon, a pártnál még azt is hozzátették, hogy három diploma ingyenes megszerzését tennék lehetővé, és a családi adókedvezményt azokra a családokra is kiterjesztenék, ahol 24 év alatti gyermek felsőoktatásban tanul.

A Fidesz nem reagált a portál megkeresésére.

A diákhitel a többi piaci hitelhez képest kedvező – ráadásul aki megteheti, hogy nem éli fel az igényelt összeget, akár még ügyesen be is fektetheti –, sokaknak azonban komoly tehertétel a törlesztés. Még úgy is, hogy október óta kamatmentes a Diákhitel2, a nagycsaládos anyáknál elengedik a tartozást, és idén már a cafeteriából is törleszthető mindkét konstrukció. 2001-es indulása óta 58 599 hallgató vett fel Diákhitel1-et, és 29 539-en részesültek Diákhitel2-ben: a Diákhitel1 szabad felhasználású, míg a 2-es konstrukcióból csak a tandíjat lehet törleszteni.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.