Öt éve ömlenek a milliárdok a labdarúgásba

Tompos Ádám

Tompos Ádám

2016. február 1., hétfő 11:15, frissítve: hétfő 14:28

Eddig 286,2 milliárd forint támogatást kapott vállalkozásoktól az öt látványcsapatsport a sportszövetségek adatai alapján, így az idén biztosan átlépi a 300 milliárdot az összes, társasági adóból (tao) levonható, a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot segítő összeg.

A program 2011-es indulása óta csaknem 142 milliárd forint a futballnak jutott – írta a hétvégi Népszabadság. Az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított, Mészáros Lőrinc polgármester által vezetett felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiához került a labdarúgó-egyesületeknek öt év alatt juttatott 101,6 milliárd forint tizede, 11,1 milliárd. Nem panaszkodhat Kisvárda másodosztályú csapata sem – a városnak egyébként Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az országgyűlési képviselője. A klub 2011–2013 között összesen kevesebb mint százmillió forint taotámogatást kapott, ám 2014-ben, Seszták Miklós miniszteri kinevezésének évében már 135,6 milliót, tavaly pedig csaknem 1,3 milliárd forintot. A szabolcsi kisvárosban 2500 nézőt befogadni képes stadion is épül, az állam ezt több mint másfél milliárd forinttal támogatja.

Öt év alatt egy másik kelet-magyarországi és kormányközeli csapatnak, a Tállai András vezette Mezőkövesd Zsóry Futball Clubnak is jutott bőven taopénz: 2011-től összesen 1603 millió forinttal lettek gazdagabbak. Januárban mindkét településen jártunk, és azt tapasztaltuk, hogy teljesen máshogy állnak a helyiek a városuk focicsapatába ömlő milliókhoz. Amíg Kisvárdán pozitívan viszonyultak a fejlesztésekhez, addig Mezőkövesden pocsék labdarúgó-teljesítményről és összetépett ingyenbérletekről beszéltek lapunknak. Ugyanilyen Janus-arcú magának a taónak a működése is. Sok kistelepülésen a szóban forgó támogatásnak köszönhetően sportklubok menekültek meg, ám a Népszabadság az összeállításában olyan példát is hoz – az NB II-es Szigetszentmiklóst –, ahol feltehetően nem optimálisan használták fel a pénzt: 21 millióért vettek edzéskövető rendszert az alaposan kistafírozott csapatnál, amely egyébként öt év alatt 1,3 milliárd forinthoz jutott, ezzel a teljesítménnyel pedig tizedik lett a legtámogatottabb fociklubok listáján, megelőzve például a Honvédot, az MTK-t és a Vasast. Összehasonlításul: az NB III-as Dabas 30 millióból napelemeket vásárolt, hogy gazdaságosabbá tegye utánpótlásközpontjának melegvíz-ellátását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium számítása szerint az idén legkevesebb 64 milliárd forintnyi taotámogatást osztanak szét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.01.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.