Öt népszavazási kérdést nyújtott be az LMP

MTI

2017. március 2., csütörtök 09:24, frissítve: csütörtök 11:06

A paksi atomerőmű bővítésének megakadályozását célzó öt népszavazási kérdést nyújtott be csütörtökön a Nemzeti Választási Irodának (NVI) az LMP.

Szél Bernadett társelnök a választási iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: céljuk az, hogy a nép dönthessen a kérdésben, és ennek érdekében elmennek a falig, „de ha kell, annál tovább is”.

Az MTI kérdésére az ellenzéki politikus közölte: meg kell változtatni az alaptörvényt, ha az nem engedi, hogy referendumot írjanak ki ebben a kérdésben. Az ország NATO- és EU-tagságáról döntő népszavazás előtt is változtattak a jogszabályokon – mondta.

Úgy fogalmazott: állampolgári összefogással születtek a kérdések. Hozzátette, várják a további kérdéseket, és amelyiket sikerre esélyesnek látják, azt be fogják nyújtani.

Az atomerőmű kérdésében a fejlődést évtizedekre parkolópályára tevő paksi bővítés mellett a magyar demokrácia ügyéről van szó – jelentette ki. Nem hagyják, hogy a népszavazási kérdéseket ellehetetlenítsék, és a kormány meggátolja, hogy az emberek döntsenek a beruházásról – mondta.

Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke arról beszélt, hogy háromezermilliárd forint a paksi beruházás becsült költsége, de a tapasztalatok szerint az eredetileg kalkulált összeg duplája a végső számla. Ez azt jelenti, hogy a magyaroknak „családonként kétmillió forintot kell ebbe beledobni”, erről pedig joguk van az embereknek dönteni. Ezeket a vitákat Magyarországon nem folytatták le, vagy csak látszólagosan – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ungár Péter elnökségi tag azt hangsúlyozta: Brüsszelben valószínűleg elbukik az utolsó, Pakssal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás is, amivel „nyilvánvalóvá válik, hogy vagy mi állítjuk meg ezt a beruházást, vagy senki”.

A benyújtott kérdések

Az öt most benyújtott kérdés közül az első: „Egyetért-e ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?”

„Egyetért-e ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő paksi atomerőművi blokkok leállását követően Magyarországon atomerőművekben ne termeljenek áramot?” – szól a második.

A harmadik arról kérné ki a polgárok véleményét, hogy egyetértenek-e azzal: az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől előírja az atomerőművi áramtermelő kapacitások teljes egészének megújuló energiaforrásokkal való kiváltását.

A negyedik azt tudakolná a szavazóktól: egyetértenek-e azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a kabinetet, kezdeményezze a magyar és az orosz kormány közötti, a nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény felmondását.

Az ötödik pedig úgy szól: „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt, amely 2035. január 1-jétől megtiltja az atomerőművekben történő áramtermelést?”

Szerdán a Magyar Nemzet megírta, elképzelhető, hogy több népszavazási kérdést is megfogalmaz a paksi bővítés ügyében az LMP, és ezeket napokon belül benyújtja, amint megkapja az adatkezelésről szóló engedélyt – ez szükséges az aláírások gyűjtéséhez – a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.