Ötezernél is több már a beteg gyermek

Kuslits Szonja

Kuslits Szonja

2016. december 6., kedd 17:30, frissítve: kedd 17:46

Idén november végéig már ötezer beteget döntött ágynak a rotavírus az Országos Epidemiológia Központ adatai szerint, és évente körülbelül 7400 fertőzöttet regisztrálnak az országban. Ráadásul a kórházi kezelést igénylő betegek kétharmada csecsemő és kisgyermek. A hasmenéssel, hányással járó járvány általában december–március között tetőzik, és komoly veszélyt jelent a kicsikre – tudtuk meg a Házi Gyermekorvosok Egyesületének lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Az egyesület elnöke, Póta György ebben arra hívta fel a figyelmet: a betegséggel szembeni, szájon át adható, térítéses vakcinát 6-8 hónapos korig lehet adni a kicsiknek, hogy védetté váljanak. A súlyos kiszáradással fenyegető fertőzés általában az egész családot ledönti a lábáról.

Sokan kerülnek kórházba a vírus miatt

– Nem szabad félvállról venni ezt a betegséget, hiszen hazánkban is évente mintegy 2000 fertőzött szorul sürgősségi vagy kórházi ápolásra, több mint 60 százalékuk 2 éven aluli kisgyermek – hangsúlyozta Póta György.

Az óvodáskor végére a kisgyermekek szinte kivétel nélkül átesnek a hasmenéssel, hányással és többnyire lázzal is járó fertőzésen, függetlenül attól, hogy hol és milyen higiéniai körülmények között élnek. A betegség tünetei – különösen kisgyermekek és csecsemők esetében – olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet.

A vírus ellen nem létezik gyógyszer. A legsúlyosabb szövődménye a kiszáradás – ez pedig különösen a 2 év alatti korosztályra veszélyes, hiszen ők néhány óra leforgása alatt súlyos állapotba kerülhetnek. Ha csökkent mennyiségű vizeletet, szájszárazságot, szédülést, tapasztalunk, a gyermek szokatlanul álmos, nyűgös, mindenképpen érdemes orvoshoz vagy azonnal kórházba vinni – hívta fel a figyelmet a gyermekorvos.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Figyelmeztetett arra is: minél magasabb a láz, illetve gyakoribb a hasmenés és a hányás, annál fokozottabb a szervezet folyadék- és ásványianyag-vesztesége. Ha ezek pótlása nem indul el időben, akkor akár a keringés is összeomolhat, sokkos állapot, szívritmuszavar alakulhat ki, és a beteg akár meg is halhat.

Van, ahol ingyenes a vakcina

Az EU tagállamaiban a rotavírus 3,6 millió megbetegedést okoz évente az 5 év alatti gyerekek korcsoportjában, ebből 700 ezren fordulnak orvoshoz a tünetek miatt. A kockázatok pedig jelentősek: a betegek közül mintegy 87 ezren kerülnek kórházba.

Bár Magyarországon is időről időre felmerül, hogy a több tízezer forintos rotavírus elleni vakcinát a nemzeti oltási rendbe emelik, a betegség elleni térítésmentes védekezés egyelőre csak önkormányzati finanszírozású prevenciós programok segítségével érhető el.

2016-ban például Jászberény Önkormányzata is átfogó védőoltási program elindításáról döntött: ingyenesen biztosítják a rotavírus elleni kétadagos vakcinát a településen élő, oltási korba kerülő csecsemőknek. Korábbi, idén is folytatódó önkormányzati programoknak köszönhetően ugyancsak ingyenes a vakcina Móron, Százhalombattán, Gyöngyösön és Felcsúton is.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.