Ötmilliárdért adják a Formula 1-et

2017. május 30., kedd 14:04

Közel 5 milliárd forintot fizetett a 2017–2019-es idények Formula 1-futamainak közvetítési lehetőségéért a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Az állami média 18,21 millió dollárért vette meg a jogokat a most futó, illetve a következő két szezonra, ebből jön ki az évenként átlagosan nagyjából 1,62 milliárd forintos költség.

Első ránézésre érdekes, hogy az MTVA nem közvetlenül a jogtulajdonos (a kontraktus aláírásakor még Bernie Ecclestone által vezetett, de immár amerikai tulajdonban lévő) cégcsoporttal szerződött le, hanem a magyar futamokat szervező Hungaroring Sport Zrt.-vel. Utóbbi társaságnál lapunknak elmondták: többek között az a magyarázat, hogy a közvetítésre vonatkozó pályázat kiírása a promóter, vagyis a Hungaroring Sport feladata, hiszen előfordulhat, hogy a szervezésről szóló kontraktus aláírásakor még nem tudni, pontosan ki tűzi műsorra a versenyt. Így ráadásul megvalósul az egykapus kapcsolattartás, ami mindenki számára egyszerűbb.

A Hungaroring Sporttól azt is megtudtuk, hogy a közvetítések ára nem ugyanannyi minden idényben, évről évre emelkedik. Hogy pontosan milyen mértékben, nem árulták el, de jelezték: amikor 2012-ben a Magyar Nagydíj megrendezésének lehetőségéért fizetendő jogdíj éves növekedési ütemét sikerült lealkudni, akkor a televíziós díj esetében is ugyanilyen mértékű mérséklést harcoltak ki. Előbbi összeg pedig a korábbi 10 helyett most 7,5 százalékkal lesz magasabb évről évre, így nem volna meglepő, ha a televíziós költségek is ennyivel emelkednének.

Egyébként a rendezői jogdíj miatt a magyar futam komoly kritikákat kapott az elmúlt években. Ennek mértékéről még 2002-ben állapodtak meg a felek. Akkor – az első évre – 10,29 millió dollárt fizetett hazánk azért, hogy ellátogatott Mogyoródra a száguldó cirkusz, de a szerződésben rögzítették a korábban már említett 10 százalékos éves növekedési ütemet is. Bár az ilyen drágulás a kezdetektől erősnek tűnt, ennek ellenére a forintban fizetett összeg – a hazai fizetőeszköz erősödésének köszönhetően – jó ideig szinte egyáltalán nem emelkedett. Ám a válság hatására bezuhanó forint egyik pillanatról a másikra igencsak megdrágította a Formula 1-et Magyarország számára. 2008-ban még jóval 3 milliárd alatt volt a számla, négy évvel később már megközelítette a 6 milliárdot, idén pedig bő 38 millió dollár lesz, ami jelenlegi árfolyamon több mint 10,5 milliárd forint. Szakértők szerint ennyit pedig már egyáltalán nem biztos, hogy hoz a nemzetgazdaságnak a versenyhétvége (tisztán adóbevételben pedig szinte biztosan nem).

Emiatt felmerülhet a kérdés, érdemes-e ezenfelül további évi 1,5-2 milliárdnyi adóforintot elkölteni a Formula 1 idényének közvetítésére, még akkor is, ha ez egyébként független a Magyar Nagydíj megszervezésétől. Ugyanakkor fontos látni, az eddig ismert adatok alapján az F1 az MTVA egyik legjobb befektetésének látszik. A versenyek a kereskedelmileg fontos kategóriában a tíz legnézettebb műsor között vannak, a tavalyi magyar nagydíj például az egész hetet megnyerte a 18–59 éves korosztályban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Sokat elárul az F1 nézettségéről, ha összevetjük azzal a magyar futballéval, amiért jelenleg évi közel 4 milliárdot fizet a közmédia. Az őszi idényben a legnézettebb OTP Bank Liga-meccset durván 30 ezerrel kevesebben kísérték figyelemmel, mint az elmúlt másfél év legkevesebb nézőt vonzó Formula 1-es futamát. Némi különbség, hogy míg előbbit, a Ferencváros–Diósgyőr derbit szombaton főműsoridőben adták, addig a 2016-os Japán Nagydíj vasárnap reggel hét órakor kezdődött.

A tavalyi szezonban az F1 21 futama összesen közel 11 millió nézőt hozott az MTVA-nak. Bár az idei számok eddig kissé talán gyengébbek az egy évvel korábbinál, egészen biztosan a 2017-es idényt is 10 millió fölött zárja majd az állami média. Ez utóbbi összemérhető az MTVA élvonalbeli meccseit követők számával, az OTP Bank-liga mérkőzései ugyanis ősszel 9,97 millió nézőt hoztak. Kis szépséghiba, hogy míg a Formula 1-nek ehhez 21 közvetítésre volt szüksége, addig a magyar focinak közel 300-ra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.30.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.