Ötmilliárdot menekített külföldre? + Videó

Magyar Nemzet

2012. június 23., szombat 07:05, frissítve: szombat 15:46

Gyurcsányék amőbás klubjait tekintélyes összegért vette meg Vizoviczki, az „éjszaka császára” – írja a Magyar Nemzet.

Akár ötmilliárd forintra is rúghat az a vagyon, amit a vesztegetés miatt letartóztatott Vizoviczki László külföldre menekített. A gyanúsított vállalkozó baloldali vonzalmaival magyarázható, hogy pár éve szép summáért beszállt a Gyurcsány-féle Amőba mozgalom haldokló klubhálózatába. A Célpont kiderítette: polgárőregyesület is működött a Vizoviczki uralta Hajógyári-szigeten, hogy fedezze a szolgálaton kívüli rendőrök ténykedését.

Az Amőba nyúlványai

A gyanúsított vállalkozó megpróbálta magát beágyazni a politikába is. Így történhetett, hogy az MSZP–SZDSZ-kormányzat idején érdekeltségein keresztül szép summáért bevásárolta magát két olyan cégbe, amelyek a szocialisták kimúlófélben lévő diszkóklubhálózatát működtették. Nem árt visszaidézni, mit is takart ez a hálózat. 2005-ben az MSZP megpróbálta fiatalos párt látszatát kelteni, ezért az év márciusában Gyurcsány Ferenc, Hiller István és Lendvai Ildikó (vagyis az akkori miniszterelnök, pártelnök és frakcióvezető) megalapította az Alapítvány  a Modern Baloldalért (Amőba) nevű mozgalmat, amely fél évvel később harmincmillió forintos alaptőkével létrehozta a Bázis Holding Rt.-t. Azt tervezték, hogy amőbás kocsmákat nyitnak az ország nagyvárosaiban, és  trendivé teszik a baloldalt.

A cégbírósági adatok szerint Budapesten, Debrecenben, Pécsett és Szolnokon hoztak létre klubokat, de a fiatalok csak nem akartak gyülekezni, ráadásul a holding súlyos pénzügyi helyzetbe került, mintegy százmilliós hiányt halmozott fel. 2007 szeptemberében az Amőba ki is szállt a cégből, és Horváth Lóránt kuratóriumi elnök vette meg a részvénytársaságot a részvények 30 milliós névértékének triplájáért, kilencvenmillió forintért. Azonban alig két hónap múlva, 2007 decemberében hatvanmillió forinttal kevesebbért  továbbadta a klubhálózatot az ugyancsak MSZP közeli Egri Tamásnak. A cég végül 2010 augusztusában végelszámolással szűnt meg. Tehát ennek a haldokló MSZP-s klubhálózatnak a két szórakozóhelyét vette meg 2007–2008-ban Vizoviczki László. Az egyik a Fehérvári út 87. szám alatti Up! The Club, amelynek üzemeltető cégét 2007 végétől 2008 elejéig közösen birtokolta az előbb említett MSZP-közeli Bázis Holding és a Vizoviczkihez köthető Rawen Kft.

A másik ügylet pedig az ugyancsak a Bázishoz kapcsolódó, debreceni székhelyű A-Deal Kft. megvásárlása volt. Ennek érdekessége, hogy a Heti Válasz szerint a társaságot 2008. szeptember 15-én 62 millió forintért vette meg Vizoviczki, miközben egy héttel korábban ugyanez az A-Deal mindössze egymillió forintért cserélt  gazdát két MSZP közeli cég között. A hetilap szerint a Vizoviczki-féle tekintélyes summa a vállalkozó baloldali vonzalmainak tudható be.

Hiába próbálkozott

Baloldali vonzalom ide vagy oda, Vizoviczki László a 2010-es kormányváltás után is próbálta védelmezni cégbirodalmát, s ezért szeretett volna a jobboldalon is gyökeret ereszteni. Azonban mindössze  anynyit sikerült elérnie, hogy a múlt év végén egy éjszakai buliban kezet fogott a Fidelitas alelnökével. Ha Vizoviczki tudta volna, hogy a Pintér Sándor belügyminiszter alárendeltségében működő belső elhárítás, a Nemzeti Védelmi Szolgálat már hosszú hónapok óta figyeli őt gyanús üzelmei miatt, talán hamarabb feladta volna a jobboldali kapcsolatépítési próbálkozásait.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Polgárőrök fedezékében

A Hír TV pénteki Célpont című műsorában egy Gábor nevű rendőr azt nyilatkozta: egy polgárőregyesület működött a Hajógyári-szigeten azért, hogy így „fedve legyen” a szolgálaton kívüli rendőri jelenlét. A szóban forgó Szent Flórián Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek maga Vizoviczki volt az elnöke.

A Célpont megszólaltatta a szerb alvilág egyik kulcsfiguráját, aki Vizoviczkiről azt mondta: Hörcsög volt a beceneve, mert bárhová be tudta rágni magát, nem lehetett neki nemet mondani, és már 2000-ben rendőrök őrizték. A szerb férfi, aki a Hollandiából irányított drogkartell működéséről teljes körű beismerő vallomást tett a hatóságoknak, azt mondta: a drogkartell legnagyobb magyarországi felvevőpiaca a Hajógyári-sziget volt, itt „a kábítószer  mennyiségének jelentős részét a Vizoviczki által működtetett csoportnak adta át” a bűnbanda itteni „helytartója”. Hozzátette: „meg volt szabva, hogy ki árulhat, ezeknek a személyeknek le kellett adniuk egy bizonyos összeget bizonyos személyeknek”. A szerb beszámolója szerint ő már 2007-ben vallomást tett a „Vizo-féle rendőri birodalomról”, de amikor megemlített két rendőri vezetőt, akik egyike most éppen előzetesben ül, üvöltözni kezdett a kihallgató, hogy a börtönben fog megrohadni

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.