Ötpárti egyeztetést akar a Jobbik

Markotay Csaba

Markotay Csaba

2017. március 20., hétfő 14:26, frissítve: hétfő 14:56

„Nem lehet megspórolni az ötpárti egyeztetést”, ennek az ügynek nem szabad a pártok közötti csatározások részének lennie – mondta a jobbikos Mirkóczki Ádám arról a kormányzati tervezetről, amely a bűncselekmények elkövetésének gyanúja nélkül is lehetővé tenne lehallgatásokat, titkos megfigyeléseket.

Ötpárti egyeztetést szorgalmaz a Jobbik az Igazságügyi Minisztérium több törvényt is módosító javaslatcsomagjáról, amely szerint már a bűncselekmény elkövetésének legkisebb gyanújára sem lesz szükség ahhoz, hogy valakit lehallgassanak, hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját. Az ellenzéki párt szóvivője, Mirkóczki Ádám azt mondta, ők támogatnak minden olyan javaslatot, amely szakmai alapon az ország biztonságát erősíti, de olyat nem, amely lehetőséget adhat a politikai visszaélésre a „még regnáló” Fidesz-kormánynak.

Liberális nem

Felháborítónak nevezte a Magyar Liberális Pártot vezető Fodor Gábor is, hogy a kormány tervei szerint ezután minden gyanú nélkül le lehetne hallgatni bárkit. Szerinte ez újfent a szabadságjogok semmibevétele a kabinet részéről. Márpedig – mint mondta – a bűnözők ellen nem így kell harcolni, nem abból kell kiindulni, hogy mindenki potenciális bűnöző az országban, hanem az embereket öntudatos polgárnak kell tekinteni. A szavazáskor Fodor Gábor nem fogja támogatni ezt a javaslatot. (K. M.)

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy korábban minden, a titkos információgyűjtést érintő tervezetről volt egyeztetés a parlamenti pártok között, éppen azért, hogy konszenzust próbáljanak teremteni ezekben az ügyekben. Nemcsak azért, mert kétharmados szabályokról van szó, hanem azért is, mert a társadalom szempontjából kiemelten érzékeny kérdést érintenek. „Nem lehet megspórolni az ötpárti egyeztetést”, ennek az ügynek nem szabad a pártok közötti csatározások részének lennie – hangsúlyozta Mirkóczki, hozzátéve, hogy bár az Igazságügyi Minisztérium tervezetéről van szó, a Belügyminisztériumot kérik arra, tartsanak az ügyben ötpárti megbeszélést.

Az igazságügyi tárca a készülő új, a büntetőeljárásról szóló törvényhez kapcsolódóan tartja szükségesnek a rendőrségi, a nemzetbiztonsági, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról és az ügyészségről szóló törvények bizonyos rendelkezéseinek összehangolását, illetve módosítását. Miután lapunk beszámolt a több törvényt is módosító tervezetről, Völner Pál, a minisztérium államtitkára azt mondta, hogy továbbra is csak bűncselekmény gyanúja alapján lehet majd lehallgatni az állampolgárokat. Ennek azonban némiképp ellentmond a kormány által még nem tárgyalt tervezet indoklása. Eszerint ugyanis „a bűnügyi célú titkos információgyűjtés büntetőeljárási törvénybe integrálása miatt vált szükségessé a nyomozást megelőző új eljárási szakasz, az előkészítő eljárás, egyfajta előzetes felderítés, amelynek célja a bűncselekmény gyanújának megállapítása vagy kizárása”. A szöveg ráadásul nem zárja ki az előzetes felderítés eszköztárából a rejtett (titkos) módszereket.

Az új törvény, ha elfogadják, így lehetőséget teremtene a bűncselekmények gyanújának megállapítása előtt végezhető felderítésre.

A szerkesztő ajánlja