Ötpárti javaslat ítélné el az ukrán oktatási törvényt

MN

2017. szeptember 18., hétfő 11:28, frissítve: hétfő 14:04

Benyújtották az Országgyűlésnek azt az ötpárti határozati javaslatot, amellyel a parlament „a jogtipró ukrán oktatási törvényt” ítélné el, illetve az ellene való fellépésről döntene. Az előterjesztést Pánczél Károly és Németh Zsolt (Fidesz), Hoffmann Rózsa (KDNP), Mesterházy Attila (MSZP), Szávay István és Gyöngyösi Márton (Jobbik), illetve Szél Bernadett (LMP) jegyzi.

A határozat szerint a szeptember 5-én elfogadott ukrán oktatási törvény „súlyosan korlátozza a kárpátaljai magyarság számára az ukrán törvények által jelenleg biztosított oktatási és anyanyelvhasználati jogokat”, illetve „ellehetetleníti a kisebbségi nyelveken folyó anyanyelvi oktatást, és bezárásra ítél valamennyi, az ukrántól eltérő nyelven működő alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményt”.

Az elfogadott törvénymódosítás a határozati javaslat szerint sért egy sor nemzetközi szerződést, egyebek közt a Magyarország és Ukrajna közötti jószomszédsági szerződést, és az EU-s társulási megállapodást is, nem mellékesen pedig ellentétes magával az ukrán alkotmánnyal is. Az Országgyűlés a javaslat szerint „felhívja Ukrajna felelős vezetőit, hogy tartsák tiszteletben a demokrácia és a jogállamiság közös európai értékeit”, a nemzetközi közösséget pedig arra, hogy „ítélje el a jogsértést”.

Az Országgyűlés ugyanakkor a javaslat szerint felhívja a kormányt, hogy „minden szükséges lépést tegyen meg a jogszabály hatályba lépésének megakadályozása érdekében, és erről adjon rendszeres tájékoztatást az Országgyűlés illetékes bizottságainak”.

A témában készült további cikkeinket, riportjainkat ide kattintva olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.