Ötpárti javaslat ítélné el az ukrán oktatási törvényt

MN

2017. szeptember 18., hétfő 11:28, frissítve: hétfő 14:04

Benyújtották az Országgyűlésnek azt az ötpárti határozati javaslatot, amellyel a parlament „a jogtipró ukrán oktatási törvényt” ítélné el, illetve az ellene való fellépésről döntene. Az előterjesztést Pánczél Károly és Németh Zsolt (Fidesz), Hoffmann Rózsa (KDNP), Mesterházy Attila (MSZP), Szávay István és Gyöngyösi Márton (Jobbik), illetve Szél Bernadett (LMP) jegyzi.

A határozat szerint a szeptember 5-én elfogadott ukrán oktatási törvény „súlyosan korlátozza a kárpátaljai magyarság számára az ukrán törvények által jelenleg biztosított oktatási és anyanyelvhasználati jogokat”, illetve „ellehetetleníti a kisebbségi nyelveken folyó anyanyelvi oktatást, és bezárásra ítél valamennyi, az ukrántól eltérő nyelven működő alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményt”.

Az elfogadott törvénymódosítás a határozati javaslat szerint sért egy sor nemzetközi szerződést, egyebek közt a Magyarország és Ukrajna közötti jószomszédsági szerződést, és az EU-s társulási megállapodást is, nem mellékesen pedig ellentétes magával az ukrán alkotmánnyal is. Az Országgyűlés a javaslat szerint „felhívja Ukrajna felelős vezetőit, hogy tartsák tiszteletben a demokrácia és a jogállamiság közös európai értékeit”, a nemzetközi közösséget pedig arra, hogy „ítélje el a jogsértést”.

Az Országgyűlés ugyanakkor a javaslat szerint felhívja a kormányt, hogy „minden szükséges lépést tegyen meg a jogszabály hatályba lépésének megakadályozása érdekében, és erről adjon rendszeres tájékoztatást az Országgyűlés illetékes bizottságainak”.

A témában készült további cikkeinket, riportjainkat ide kattintva olvashatja.

A szerkesztő ajánlja

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például a nácikkal kollaboráló francia politikusoktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.

Lándori Tamás

Döntenek ma a lúgos perben: összeszedtük a vád és a védelem főbb állításait

A negyedik – és minden valószínűség szerint nem az utolsó – bírói tanács dönt a bűncselekmény ügyében.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

x
Rendkívüli hír