Ozora – A show folytatódik

tt, Buzna Viktor

2012. augusztus 11., szombat 19:21, frissítve: vasárnap 13:21

Miután lezajlott a nagy fogásként beharangozott razzia, zavartalanul folytatódott a buli Ozorán. A rendőrök kisebb erőkkel visszajöttek, de hamar távoztak: a fesztiválozók gúnyolódását nem bírták sokáig. Téves tehát az a hír, amely szerint „a razzia után a látogatók nagy része elhagyta a területet, mivel a drogtanyákon kívül számos büfét is bezártak a hatóságok”.

Gyorsan visszatért minden a régi kerékvágásba Ozorán, miután távoztak a kiérkező rendőrségi egységek. Sőt, mivel péntektől már az olcsóbb, hétvégi jeggyel is be lehetett jutni a „drogtanyára”, újabb hullámokban érkeztek a szórakozni vágyók éjszaka. Ha kisebb lendülettel, de a drogellátás is beindult − a piacon egy kereskedő vállalta a terjesztéssel járó rizikót, előtte viszont kígyózó sorok álltak. Ha valaki mégis komolyan vette a rendőrség fenyegetéseit, diszkréten árult tovább, a kocsmák sörpadjain, pár perces ismerkedés után számtalan ajánlat hangzott el.

Továbbra is sokan vannak a fesztiválon, rendőrökkel viszont egyáltalán nem lehet találkozni – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója este tízkor. A három színpad és az utak közelében erőteljes marihuánaszag van, sok a dülöngélő ember – mondta. Hozzátette: a résztvevők már készülnek a hajnalban beinduló partykra, 5-10 percen belül pedig bármilyen kábítószert be lehet szerezni.

A Hír TV munkatársa korábban arról számolt be, hogy rendőröket csak a bejáratnál látott, ők azonban nem ellenőriztek senkit. A tudósító elmesélte, hogy a hatóságok szeme láttára nekiment az autójuknak egy teljesen bódult biciklis, aki ennek ellenére akadálytalanul mehetett be a fesztiválra. Később egy feltehetően portugál fiú ajánlotta föl neki, hogy bármilyen kábítószert meg tud szerezni, tette mindezt pár méterre két fekete ruhás férfitől. Ők biztonsági őrök lehettek, bár nem volt rajtuk semmilyen jelzés – tette hozzá. Rajtuk kívül a Hír TV tudósítója nem találkozott a fesztiválon hatóságokkal, vagy biztonságiakkal.

Volt néhány furcsa lelkiállapotú ember, akivel találkoztunk a területen” – mondta a Hír TV híradójának Almási Ferenc székesfehérvári városi tisztiorvos.

A razzia visszhangja egyébként sem volt túl nagy a fesztiválon, ami közvetlenül, a helyszínen látottak alapján nem meglepő. A rendezvény hetében az ozorai tanyán (hivatalos adatok hiányában) körülbelül húszezer ember szórakozik, így a kirendelt pár száz hivatalos személy jelenléte olykor kínosan kevésnek tűnt. A látottak szerint csak abban az esetben került sor intézkedésre, amikor a drogkereskedelmet vagy -fogyasztást nyíltan folytatták, a rendőrség szeme láttára. Ennek ismeretében több külföldről érkezett vendég is megkérdőjelezte, hogy a történtek egyáltalán razziának minősültek-e. Mint mondták, más európai országokban a hasonló rendezvényeken természetes a rendőrség jelenléte, mivel kiveszik részüket a helyszín biztosításából.

Miután elterjedt a hír, hogy fesztiválozók kerültek az őrszobára, már hangosabbá váltak a rendőrségellenes nézetek, ki szavakban, ki a ruhájára vagy bőrére festve üzent: a hippi közösség nem kér belőlük többet.

Pénteki életképek
Pénteki életképek
Fotó: Buzna Viktor / Magyar Nemzet

 

Így, mikor a rendőrség péntek délután, csökkentett erőkkel visszatért, nem örvendtek túl nagy népszerűségnek. Az emberek többsége távolról „üdvözölte” a megszeppent erőket, a legnagyobb tapsot azonban a rajt körbeugráló, körbetáncoló fiatal lányok kapták.

Bár a fesztiválozók állítják, hogy nem láttak a razzia után rendőröket, az ORFK szóvivője szerint szombaton is voltak, és még várhatóak további  ellenőrzések. Garamvölgyi László az MNO megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy két szakasz készenléti rendőr teljesít szolgálatot a környéken. „Ezek az ellenőrzések kimondottan megelőző, preventív jellegűek, de amennyiben állampolgári bejelentés érkezne, úgy azt természetesen a kollégák kivizsgálják” – mondta az ORFK kommunikációs igazgatója. A szóvivő cáfolta azokat az információkat, miszerint a csütörtöki akció alatt a fesztivál területén „leárnyékolták” volna a mobillefedettséget. „Határozottan állíthatom hogy ilyen jellegű technikai blokkolás nem történt, hiszen az akció ideje alatt mi is folyamatosan kommunikáltunk mobiltelefonok segítségével” – mondta Garamvölgyi László.
Fotó: Buzna Viktor / Magyar Nemzet

Forrás: MNO, Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.