Paks II.: ömlenek a milliók a magyar cégekhez

2017. december 7., csütörtök 10:26, frissítve: csütörtök 14:05

Hónapok óta zajlanak szerződéskötések a Paks II. fejlesztés ügyében. Bár még el sem kezdődött az új atomerőmű építése, a kormány által megbízott orosz atomvállalat, a Roszatom honlapján folyamatosan teszi közzé a kontraktusokkal kapcsolatos részleteket, amelyekről a Direkt36 magyar nyelven folyamatosan tesz közzé információkat.

A portál összesítése szerint a Roszatom az idén több mint harminc témában írt ki beszerzéseket a Paks II.-vel kapcsolatban. Ezek zömében kisebb, néhány millió forintos megbízások (bár a munkadokumentumok elkészítése és a nukleáris üzemanyagok dokumentációja többmilliárdos tételek), közülük jó néhányat magyar vállalkozásoknak ítéltek oda.

A magyar nyertesekkel leginkább irodák bérbeadásával, számítástechnikai és irodai eszközök értékesítésével, tolmácsmunkákkal, könyvelési tevékenységekkel és jogi szolgáltatásokkal kapcsolatban kötöttek szerződéseket. A Direkt36 megkereste az érintett cégeket, hogy megtudja, mire vonatkoznak a megállapodások.

A Roszatom jogi szolgáltatásokra a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Irodával kötött 52,6 millió forintos keretösszegű szerződést. Eszerint az ügyvédi iroda polgári ügyekben, adózási, gazdasági és munkajogi kérdésekben segíti a Roszatomot, emellett a magyar és az uniós bíróságok előtt képviseli az orosz vállalatot.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Opten, a céginformációs adatbázis szerint dolgozott az Uber közösségi személyszállító vállalatnak, egy időben pedig Heinrich Pecina osztrák üzletember kézbesítési megbízottja volt a BorsodChem vegyipari vállalatban. Ügyvédi titoktartásra hivatkozva ugyanakkor a jogi iroda nem kívánt válaszolni a Roszatom-szerződést és az iroda egyéb megbízásait firtató kérdésekre.

Fordításra a Roszatom leányvállalata 4,3 millió forintért egy kisebb paksi céggel, az N. Roland Fordító és Irodai Bt.-vel szerződött. A tulajdonos-cégvezető Nagy Roland a portálnak azt mondta, 2005-től dolgoznak fordítóként a paksi atomerőműnek, amely szerinte egy hosszú távú, bizalmi állás. A Roszatom azért hívta meg őket a tenderre, mert megvolt a szükséges referenciájuk.

Az orosz fővállalkozó 4,5 millió forintért szerződött könyvelői, bérszámfejtői munkákra a B.A.M. Accounting Kft.-vel. Bitter Erzsébet, a cég tulajdonosa a Direkt36 megkeresésére azt mondta, hogy Moszkvában tanult, tökéletesen beszéli az orosz nyelvet, és már korábban is kapcsolatban állt a Roszatom leányvállalatának magyarországi képviseletével, a pályázatról pedig a cég oroszországi honlapjáról értesült.

Az orosz cég számítástechnikai és irodai eszközöket is beszerzett már. Az idén márciusban alapított Ulpin Kft.-től például 4,3 millió forintért harminc laptopot és 4,6 millió forintért nyomtatópapírt vett a Roszatom leányvállalata. Érdekes ugyanakkor, hogy a cégnek nincs se honlapja, se nyilvánosan elérhető telefonszáma, ráadásul a cégnyilvántartásban megadott e-mail-cím sem működik.

Ellenben az Ulpin soroksári címére bejegyzett Belvárosi Vendéglátóipari Kft.-t már utolérte a portál. Tőlük 75 monitort vásároltak az oroszok 4,4 millió forint értékben. A cég tulajdonosa, Gáspár Gergely szerint fő tevékenységük a vendéglátás, de kereskedelemmel is foglalkoznak, hogy a vállalat „minél erősebb, gazdaságilag stabilabb legyen”.

A legnagyobb értékű tenderek közé tartozik az új blokkok turbináinak beszerzéséről, illetve egy tanácsadói munkáról szóló kiírás. Ugyan még egyikben sem hirdettek eredményt, de a turbinákra a GE Hungary első körben az orosz versenytársánál jóval olcsóbb ajánlatot tett, a tanácsadásról pedig a Roszatom egy magyar céggel folytat előrehaladott tárgyalásokat. A Roszatom honlapján elérhető, az első pályázati fordulóról szóló dokumentumok szerint Alekszej Mordasov orosz milliárdos cége, a PJSC Power Machines 979 millió eurót (303 milliárd forintot) ajánlott, míg a GE Hungary három perccel később érkező ajánlata 821 millió eurót (254 milliárd forintot) tartalmazott a turbinák beszerzésével kapcsolatban.

A Direkt36 emlékeztetett arra is, hogy az oroszokkal kötött megállapodás szerint a paksi beruházás értékének 40 százalékát magyar vállalkozók kaphatják meg. Ezt azonban a magyar kormány várakozásai szerint sem lesz könnyű teljesíteni. Több építőipari forrás ezt azzal magyarázta a portálnak, hogy a magyar cégeknek egyszerűen nincs tapasztalatuk ilyen komplex beruházások kivitelezésében.  Emiatt valószínű, hogy a hazai vállalkozók inkább az atomerőműhöz kapcsolódó infrastruktúra építésében fognak részt venni, nem a blokkok a felhúzásában. Ráadásul a beruházás értékének 55 százalékát uniós közbeszerzésekkel kell lebonyolítani, ez az előírás pedig megnyitja az utat a tapasztaltabb nyugat-európai cégek előtt is.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.