Paksi bővítés: Strasbourg-ban vétózhat Ausztria

MNO

2017. március 6., hétfő 19:17, frissítve: hétfő 19:46

Miután az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy állami támogatást kapjon a paksi atomerőmű bővítése, az osztrák kormány bejelentette, azt fontolgatják, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszik az ügyet – írta az AFP hírügynökség. Reinhold Mitterlehner alkancellár és gazdasági miniszter azt mondta hírügynökségeknek, hogy Ausztria nem tudja elfogadni, hogy az Európai Bizottság szerint az atomerőművek építésének támogatása ártalmatlan. Ezért megvizsgálják a jogi lehetőségeiket, és – mint mondta – ha szükséges, felveszik a kapcsolatot a strasbourg-i bírósággal.

Az Európai bizottság a paksi bővítéssel kapcsolatos vizsgálata során megállapította, hogy a két új nukleáris reaktor (Paks II.) megépítéséhez nyújtott magyar pénzügyi segítség állami támogatást tartalmaz. A bizottság jóváhagyta a támogatást az uniós állami támogatási szabályok alapján, miután Magyarország kötelezettséget vállalt a versenytorzulás korlátozására. Ugyanakkor az EU három feltételt szabott Magyarországnak:

  • A Paks II. Zrt. nem maradhat a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) cégcsoportban. Azért is szét kell választani a két céget, hogy ne lehessen a hiányt az MVM-en belül szétteríteni, ha a Paks II. veszteséges lenne – írta a Magyar Narancs októberben.
  • Az ott termelt áramhoz mindenkinek egyenlő feltételekkel kell hozzáférnie, az új blokkokban termelt áramot a tőzsdén kell majd értékesíteni.
  • Ha nyereséges lesz, az üzemeltető cég nem forgathatja vissza a profitot további fejlesztésekbe, csak karbantartásra. Az orosz hitelt kell majd visszafizetni belőle.

Magyarország még 2015 májusában kérte az Európai Bizottságot, hogy értékelje, az uniós szabályozás alapján tartalmaz-e állami támogatást a paksi beruházás. A kormány akkor még azon az állásponton volt, hogy a projekt nem tartalmaz ilyen támogatást, mivel piacgazdasági befektető is meg tudná valósítani az intézkedést hasonló feltételek mellett.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.