Pándorfalvi eset: tizennégyre nőtt a vádlottak száma

MTI

2017. október 30., hétfő 19:31, frissítve: hétfő 20:53

A szoros összefüggések miatt az úgynevezett pándorfalvi esettel egyesítették azt az ügyet, amelyben három férfit vádolnak üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészéssel, a csempészett személyek sanyargatásával. Így tizenegyről tizennégyre emelkedett a vádlottak száma a Kecskeméti Törvényszéken tárgyalt büntetőperben.

Az ügyész hétfőn ismertette a tizenhárom vádpontból álló egyesített vádiratot, amelyből kiderült: a tizenkettedrendű vádlott, egy 26 éves afgán férfi az embercsempész bűnszervezet hierarchiájának felső szintjén állt, és 2015 nyarán többször felügyelte a szervezet tevékenységét. Utasításokat adott a szállításokat végrehajtó sofőröknek, valamint esetenként a csempészett emberek toborzásában is részt vett. A férfi pénzért több száz migráns Nyugat-Európába szállításának előzetes megszervezésében vett részt, köztük annak a 71 embernek a csempészésében is, aki 2015. augusztus 26-án a negyedrendű vádlott által vezetett hűtőkocsiban fulladt meg.

A tizenharmadrendű vádlott a bűnözői csoport tevékenységében bolgár sofőrök toborzásával foglalkozott, valamint a szállító járművek előfutójaként működött közre. Kiderült, hogy a 34 éves bolgár férfi szervezte be a bűnszervezetbe a nyolcad-, a tized- és a tizenegyedrendű vádlottat, akiket 2015 júniusában Magyarországra hozott, és akik összesen 90 migránst próbáltak meg Nyugat-Európába csempészni, de a rendőrök tetten érték őket.

A tizennegyedrendű vádlott, egy 33 éves bolgár férfi 2015. augusztus 22-én sofőrként legalább 40 migránst szállított Németországba.

A vádirat további vádpontjai érintették az első-, a másod-, a negyed-, a nyolcad-, a tized- és a tizenegyedrendű vádlott, valamint a Németországban és Ausztriában már elfogott és jogerősen elítélt embercsempészek cselekményeit is.

A csempészések során a személyszállításra alkalmatlan járművekben a migránsok a zsúfoltság, a levegő, a víz és élelmiszer hiánya, valamint a mozgásképtelenség miatt jelentős testi és lelki gyötrelmeket szenvedtek el.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az is elhangzott, hogy a tizenkettedrendű vádlott tevékenységével mintegy 94 millió forintnak megfelelő euróra tett szert, amit Afganisztánba „menekített”. A tizenharmad- és a tizennegyedrendű vádlott esetében nem állapítható meg, hogy szerepükért kaptak-e pénzt.

A tizenharmadrendű vádlott kihallgatása során tett vallomásában azt mondta, hogy a bűnszervezetbe a másodrendű vádlott a családját fenyegetve szervezte be, és az embercsempészésben csakis félelemből vett részt. Beszélt arról is, hogy előfutóként két alkalommal biztosította a járműveket, a rendőröket figyelte.

A tizenharmadrendű vádlott korábbi vallomásainak felolvasása után a másodrendű vádlott tagadta, hogy megfenyegette volna. A tizedrendű vádlott viszont azt jelezte, hogy őt éppen a tizenharmadrendű vádlott szervezte be a bűnszervezetbe.

A tárgyaláson tanúként meghallgattak egy embercsempészésért Magyarországon ötéves büntetését töltő tunéziai embert is, aki az elsőrendű vádlott embercsempészésekre vonatkozó szervező tevékenységével összefüggésben tett vallomást. A másik, magyar állampolgárságú, autószerelőként dolgozó tanú több alkalommal az ötödrendű vádlott járműveinek javítását végezte.

A tizenegy bolgár, két afgán és egy bolgár-libanoni állampolgárságú vádlott közül tizenegyet letartóztattak, hárman, a heted-, a tizenketted- és a tizennegyedrendű vádlott azonban szökésben van. A vádirat összesen huszonhat vádpontot tartalmaz, amelyek közül a huszonötödik a 71 ember halálát okozó úgynevezett pándorfalvi ügy.

A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között harmincegy alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen gépkocsikba zsúfolva. 2015 júniusától napi rendszerességgel csempésztek embereket Németországba és Ausztriába.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkocsiba. A Kecskemétről a határra tartó járműben az 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyarországi területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A 71 ember halálát okozó pándorfalvi ügy elkövetésével az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat vádolja.

A kiemelt jelentőségű bűnügy most már tizennégy vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt is felelnie kell.

Az ügyészség négy vádlottra életfogytig tartó, a többi embercsempészre határozott idejű fegyházbüntetést kért.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.