Patthelyzet Zsidai Roy budai éttermében

MN

2017. november 19., vasárnap 16:16, frissítve: hétfő 09:25

A Közös Ország Mozgalom és A Város Mindenkié aktivistái ülősztrájkot kezdeményeztek a Zsidai Roy érdekeltségébe tartozó Pest-Buda nevű étterem-hotelben. Az ellen tiltakoztak, hogy az étterem-hotelnek helyet adó épületet Budavári Önkormányzat messze áron alul adta bérbe a vállalkozás tulajdonosainak, és ezzel a tiltakozók szerint Zsidaiék a közvagyont magáncélú profitszerzésre használhatják.

A Zsidai-csoport a budavári Pest-Buda Hotel épületéért összesen 126 ezer forint bérleti díjat fizet havonta, az ingatlan összterülete 323 négyzetméter. A sajtóból már régóta tudni lehetett arról, hogy a Zsidaihoz köthető vállalkozások a piaci árnál jóval kedvezőbben jutottak ingatlanokhoz a budai Várban.

„Magyarországon ma lakhatási válság van, ami azt jelenti, hogy tízezreknek nincs semmilyen lakhatásuk, százezrek élnek szegényes és súlyosan egészségkárosító körülmények között, és további millióknak okoz jelentős problémát lakhatásuk fenntartása és biztosítása. Ilyen körülmények között köztulajdonban álló, lakhatási célú ingatlant magáncélra, messze áron alul bérbe adni nem pusztán felelőtlenség, hanem aljas és embertelen cselekedet, bár az aljas és embertelen hatalom szempontjából érthető: az étterem tulajdonosai köztudottan jó kapcsolatot ápolnak a miniszterelnök családi körével” – írta a Facebookon a Közös Ország Mozgalom.

A tiltakozók követelik, hogy a lakhatáshoz való jogot nevesítsék az alkotmányban, továbbá szociális bérlakásokat, országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatást, biztonságos, megfizethető, magánbérleti szektort, a gyermekes családok lakhatáshoz való jogának az intézményesítését, és kriminalizáció helyett célzott lakhatási támogatást a hajléktalan embereknek.

A tiltakozást élőben közvetítette a Facebookon Gulyás Márton: az aktivisták 12 óra körül szállták meg az éttermet, molinókkal, amelyeken többek közt a lakhatási jog és a közvagyon kifejezések szerepeltek. Később Móricz Zsigmond regényéből, a Rokonokból olvastak fel.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az üzlet vezetése megvárta, míg a meglévő vendégek befejezik az étkezést, de új vendégeket már nem engedett be, és bezárta az üzletet, így az aktivisták egyedül maradtak ott. Az étterem vezetése szerint a bezárt üzletben tartózkodni már szabálysértés, hiszen az már nem számít „közforgalmú helynek”, ezért ki is hívták a rendőrséget, de ők a 444.hu helyszíni tudósítása szerint nem állapítottak meg szabálysértést, és azt javasolták, az étterem forduljon a jegyzőhöz birtokvédelemért.

Negyed négy körül a Facebookon a tüntetők jelentették, hogy a Pest-Buda Bistro & Hotel személyzete elhagyta a helyszínt, a riasztót bekapcsolták, az ajtókat pedig kulcsra zárták, vagyis a tiltakozókat bezárták az étterembe. Az aktivisták azon az állásponton voltak, hogy az épület bezárása a személyi szabadság korlátozása, így bűncselekmény. A 444. szerint ezután megszólalt a riasztó, és a helyszínre érkezett egy biztonsági őr, aki viszont nem pakolhat ki embereket, ezért telefonált a rendőröknek.

Ők azonban azóta sem érkeztek meg újra – legalábbis ezt közölte Facebook oldalán nemrég a Közös Ország Mozgalom. Az étterem személyzete közben visszatért, az ajtó sincs már zárva, viszont a helyszínen van a távfelügyelet. Kicsit később, tíz perccel hat óra előtt azt írták: az étteremfoglalás ideje alatt a Közös Ország Mozgalom és A Város Mindenkié aktivistái szabadegyetemet tartanak. Felváltva olvasnak fel korrupció témájú irodalmi alkotásokat és olyan filozófiai szövegeket, amelyek az erőszakmentes ellenállásról szólnak. Mivel a villanyt már órákkal ezelőtt lekapcsolták, az utcai lámpák ablakon beszűrődő fényénél olvasnak.

Ez a program még valamivel este kilenc előtt is tartott, a Város Mindenkié csoport részéről Tóth Fanni azt mondta a Magyar Nemzet Online kérdésére: ezt a napot a tiltakozók erre szánták. Konkrét választ azonban nem adott arra a kérdésre, hogy meddig tarthat a megmozdulás, hiszen a helyzet már órák óta változatlan. "Ki tudja, tart, ameddig tart" – mondta az aktivista, aki szerint jó a hangulat a helyen.

Ő is megerősítette, hogy a rendőrség az első kiszállása óta nem jelent meg újra, az étterem munkatársai viszont továbbra is a helyszínen vannak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.