PDSZ: Veszélyben az állam és az egyház szétválasztásának elve

MN

2017. május 16., kedd 16:40, frissítve: kedd 20:23

Elhanyagolja az állami iskolákkal kapcsolatos feladatait a szakminiszter, miközben kiemelt figyelmet fordít az egyházi intézmények dolgára – véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Közleményében hozzáteszi: egy szekuláris államban, mint amilyen Magyarország, ezt nem lehet megtenni, ezért az érdekképviselet utólagos alkotmánybírósági normakontrollt kezdeményez a fennálló helyzettel kapcsolatban, és „ha erre a jogszabály lehetőséget ad”, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz is fordul.

Minderre azért jutott a szakszervezet, mert szerinte az egyházi iskolák aránytalanul több pénzből gazdálkodhatnak, mint a Klebelsberg Központhoz tartozó államiak, módszertani és tankönyvválasztási szabadságot élveznek, ráadásul körzetes kötelezettségeik sincsenek, így kiválogathatják a legjobb képességű tanulókat akár az egész országból, ami szegregációt is eredményezhet. Ezzel szerintük az állam a saját intézményrendszerével és az annak szolgáltatásait igénybe vevő tanulókkal szemben valósít meg hátrányos megkülönböztetést.

Nem azzal van baj, hogy az egyházi iskolák (jól) megbecsült részei a magyar közoktatásnak, hanem azzal, hogy az állami iskolákba járó diákok tömegei (szüleikkel, pedagógusaikkal együtt) kimaradnak e lehetőségekből – írják.

A „másik oldalon”, vagyis az egyházi iskolába járók esetében pedig a világnézetileg nem elkötelezett oktatáshoz való jog sérül – véli a PDSZ.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.