Pécsen is megjelent a zikavírust terjesztő szúnyog

MN

2017. július 10., hétfő 18:08, frissítve: hétfő 18:30

Tömegesen jelent meg Pécs környékén a koreai szúnyog, amely a zikavírust vagy az agyvelő-gyulladásos betegséget is terjesztheti – egyes városrészeken tíz befogott szúnyog közül nyolc ehhez a fajhoz tartozik.

A Pécsi Tudományegyetemen külön kutatócsoport vizsgálja, mennyire lehet veszélyes a rovar elterjedése. Magyarországi megjelenése a klímaváltozással is összefügghet.

„Nem kell pánikba esni, hosszú, soktényezős folyamat, hogy megbetegedések is legyenek. Azonban azt is tudni kell, hogy az első lépés megvan, a szúnyog megtelepszik, az már bajt jelent” – magyarázta a Hír TV-nek Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoport kutatója.

Belgium volt az első európai ország, ahol a koreai szúnyog felbukkant. Magyarországon tavaly jelent meg a vérszívó, majd túlélte a szokásosnál hidegebb telet.

A rovar kedveli az emberi környezetet, a lárvák a lakóházak közelében található vizekben érzi jól magát, a kifejlett példányok pedig kifejezetten szeretik az embervért.

„A ház körül, virágcserepekben, vízgyűjtő edényekben felgyűlő kis vizek felszámolásával meg lehet akadályozni a szúnyogok petézését, illetve a peték kikelését. Ha ilyen vízgyűjtő edényeket mégis szeretnénk tartani a ház körül, akkor szúnyoghálóval letakarva szintén megakadályozhatjuk a petéknek a kikelését” – hívta fel a figyelmet Kurucz Kornélia, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoport kutatója.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.