Pénteken eldől Kolompár Orbán sorsa

PR

2013. március 6., szerda 17:10

Kolompár Orbán felmentését kérte ügyvédje az Országos Cigány Önkormányzat egykori elnöke és társai ellen folyó másodfokú per szerdai tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken. Védője szerint a Kolompár ellen hozott elsőfokú ítélet téves következtetéseken alapul, megalapozatlan a tényállás, ezért az elsőrendű vádlott felmentését indítványozta. A bíró pénteken hirdet ítéletet.

A Kecskeméti Városi Bíróság tavaly júliusban Kolompár Orbánt első fokon egy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ellene és nyolc vádlott társával szemben 2009 novemberében kezdődött perben a vádlottak közül első fokon kettőt felmentett a bíróság, ketten tudomásul vették az ítéletet, míg a másod-, a harmad-, a nyolcad- és a kilencedrendű vádlott fellebbezett.

Az elsőfokú ítélet kétrendbeli, részben társtettesként, részben folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettében, valamint az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek társtettesként, folytatólagosan elkövetett megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek Kolompár Orbánt. A bíróság a folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és a számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vád alól felmentette az OCÖ egykori elnökét.

Kolompár László szökésben

Az elsőfokú ítélet idején, valamint azóta is szökésben lévő Kolompár László másodrendű vádlottat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt egy év tíz hónap börtönre ítélte a Kecskeméti Városi Bíróság. Kolompár Orbánné harmadrendű vádlottat első fokon egy év börtönnel sújtotta a bíróság, az ítélet végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették.

Kolompárék elszabotálták az ellenőrzést
Több párt, így a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, az egykori MDF (jelenlegi nevén Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) is megbukott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatán, míg a Kolompár Orbán Által alapított MCF Roma Összefogás Párt egyenesen meghiúsította a revízió lefolytatását, így az ÁSZ ügyészségi jelzéssel élt.

Perbeszédében Kolompár Orbán védője szerdán azt kérte a bíróságtól, vegye figyelembe, hogy a vádban jelzett cselekmények több mint öt évvel ezelőtt történtek, valamint azt, hogy a per négy év óta húzódik. A védő arra nem tért ki, hogy a 2009 novemberében kezdődött pert a vonatkozó törvény értelmében szüneteltetni kellett, mert Kolompár Orbán képviselőjelöltként indult a 2010-es országgyűlési választáson.

Ügyész: Megalapozott volt az elsőfokú ítélet

Kürthy-Kovács Tamás ügyész 2012. november 19-én mondott perbeszédében hangsúlyozta: az elsőfokú bíróság megalapozottan állapította meg a tényállást, de nyomatékos súlyosító körülményeket nem vett figyelembe az elsőrendű vádlott, Kolompár Orbán esetében. A vádhatóság képviselője az első- és a másodrendű vádlott esetében hosszabb időtartamú börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdek-képviseleti Szervezet és partnerszervezetei a vád szerint az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a magyar költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Szörényi Mariann tanácsvezető bíró március 8-án, pénteken hirdet ítéletet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.