Pénzt kértek a SOTE-n a szülésért, etikai vizsgálat indul

MNO

2017. március 3., péntek 15:49, frissítve: péntek 16:26

Etikai vizsgálatot kezdeményez a Semmelweis Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetője, mert az egyik főorvos a sürgősségi császármetszés után 160 ezer forintot kért a kismamától – adta hírül a 444.

 „Este műtöttek, reggel az őrzőben éppen az ágy szélére másztam ki, amikor megjelent a főorvos. A szokásos sablonkérdések után rátért a lényegre, hogy az anyagiakat majd varratszedésnél rendezzük. Neki van egy »költsége«, mert úgy szokás nála, hogy a műtőben jelen lévő csapatot ő fizeti ki, és a műtőnek is van egy »bérleti díja«” – idézi a hírportál a Másállapotot a szülészetben Facebook-csoportot.

A kismama beszámolója szerint sürgősségi császármetszést végeztek rajta, így nem a saját orvosa, hanem az ügyeletes műtötte. A nő a beavatkozás anyagi részét firtató kérdésre közölte, hogy megbeszéli a saját orvosával, mire az ügyeletes biztosította, hogy másnap is visszajön és tisztázni fogják az ügyet. Így is tett, eljött „és elmondta, hogy szeretné, ha varratszedéskor vagy távozáskor rendeznénk az anyagiakat, ami a magánrendelésének a tízszerese”.

A 444 megkereste az ügyben a kórházat, ahonnan azt a választ kapta, hogy a klinika vezetője etikai vizsgálatot indít az orvosa ellen, „akivel kapcsolatban felmerült, hogy ügyeletes orvosként pénzt kért a szülések levezetésért”.

A portál azt írja, nem egyedi esetről van szó, a kötelező hálapénz bejáratott rendszernek tűnik. A Facebook-bejegyzés alatti kommentekben többen említik, hogyan kértek tőlük pénzt hasonló beavatkozásokért.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A hírportál egy SOTE-n dolgozó forrást is idéz, aki szerint „sok kórházban van egy olyan rendszer, hogy a magánbetegek műtétje után bizonyos mennyiségű pénzt be kell dobni a kiskasszába, amelyet hónap végén mindig szétosztanak a műtő stábja között”.

„Amúgy is sok helyen bármit operálsz, fizetni kell a műtőnek, vagy a halálba szívatnak. Volt, aki ezért lépett le a munkahelyéről, mert rezidensként nem volt zsíros magánpraxisa, és ha esetleg akkora mázlija volt, hogy megengedték neki, hogy megoperáljon valakit, akit a szakrendelőből utaltak be, akkor fizetnie kellett ötezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a kb. százötvenezer forintos havi fizetéséből még neki kellett esetenként ötezret fizetnie, ha operálni és így tanulni akart.”

Ez hozzászólás egybevág a lapunk által tegnap nyilvánosságra hozott hírrel, mely szerint a János kórházban rezidensek mondtak fel a felnőttsebészeti osztályon azért, mert nem operálhattak eleget, a műtétek nagy részét ugyanis a hálapénz miatt a főorvosok végezték.

A hálapénz okozta problémákról szerdán a Magyar Nemzet is beszámolt, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) és a Szinapszis Kft. friss kutatásából ugyanis kiderült: bár az orvosok 61 százaléka elutasítja a hálapénzt mint jelenséget, a jelenlegi rendszerben szükségesnek tartja. A rezidensek azonban kifejezetten magas arányban, 56 százalékban teljes mértékben elutasítják a hálapénzt. A felmérésből az is kiderült, a betegek attól félnek, ha nem fizetnek, rosszabb ellátást kapnak.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.